BEOGRADSKI UNIVERZITET ZNAČAJNO POPRAVIO MESTO NA ŠANGAJSKOJ LISTI! Rektor: Od 6 kriterijuma 2 su nam potpuno nedostižna!

PRESTIŽNO DRUŠTVO

BEOGRADSKI UNIVERZITET ZNAČAJNO POPRAVIO MESTO NA ŠANGAJSKOJ LISTI! Rektor: Od 6 kriterijuma 2 su nam potpuno nedostižna!

Društvo -

Univerzitet u Beogradu ove godine plasirao se između 301. i 400. mesta na Šangajskoj listi najboljih svetskih univerziteta.

Ovo je znatno bolja pozicija u odnosu na prošlu godinu, kada je naš Univerzitet bio u grupi od 401. do 500. mesta. Univerzitet u Beogradu ujedno je i najbolje rangirani nacionalni i univerzitet na Zapadnom Balkanu, sapšteno je iz BU.

Rektor prof. dr Vladan Đokić izrazio je izuzetno zadovoljstvo zbog velikog uspeha Univerziteta u Beogradu i uputio čestitke svim profesorima, istraživačima, saradnicima i studentima.

Rektor prof. dr Vladan Đokić
Rektor prof. dr Vladan Đokićfoto: Beogradski univerzitet

- Univerzitet bi trebalo neprestano da teži da podiže svoj ugled i status. Postoje tri uticajne liste koje rangiraju univerzitete, a Šangajska je najvidljivija, pa se smatra i najvažnijom. Na toj listi UB se sada nalazi između 301. i 400. mesta, što je značajno bolji rezultat nego prethodne godine. Lista se formira na osnovu šest kriterijuma od kojih su dva (broj dobitnika Nobelovih nagrada i Fildsovih medalja od strane onih koji su pohađali Univerzitet ili su na njemu zaposleni) nama potpuno nedostižni. U takvim okolnostima, uzimajući u obzir i dinamičan razvoj performansi visokoškolskih ustanova u ekonomski najrazvijenijim zemljama, pozicija UB je visoka i stabilna, uprkos manje povoljnim uslovima za obavljanje naučnoistraživačke delatnosti - istakao je rektor Đokić.

On je dodao da je za svetski relevantne rezultate neophodno veće i sistematičnije ulaganje u univerzitetsko obrazovanje i istraživanja, kao i razvoj i jačanje alumni mreže, podsticanje međunarodne saradnje, uspostavljanje posledoktorskih pozicija i povećanje broja naučnih projekata.

MINISTARTKA PROSVETE ČESTITALA

Ponosna sam na sve članove akademske zajednice

Slavica Đukić Dejanović
Slavica Đukić Dejanovićfoto: Zorana Jevtić

Uz čestitke srpskim univerzitetima koji su poboljšali ili očuvali svoje mesto na Šangajskoj listi, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović je rekla da je ponosna na Univerzitet u Beogradu i Univerzitet u Novom Sadu, kao i na sve članove akademske zajednice. On je dodala da će Ministarstvo prosvete, kao i do sada, intenzivno raditi na razvoju sistema visokog obrazovanja i unapređivanju kvaliteta i uslova za rad i istraživanja na univerzitetima.

Iz Srbije, Univerzitet u Novom Sadu zadržao je prošlogodišnju poziciju između 901. i 1000. mesta, a u regionu Univerzitet u Zagrebu je kao i pre godinu dana između 401. i 500. mesta, dok je Univerzitet u Ljubljani niže plasiran u odnosu na 2022. godinu i sada je između 601. i 700. mesta.

Prvi na Šangajskoj listi je američki Univerzitet Harvard, slede takođe iz SAD Stenford i MIT, potom britanski Кembridž, i dalje Berkli, Prinston, Oksford, Кolumbija, Кaltek i Čikago.

Šangajska lista jedna je od tri najuticajnije globalne liste rangiranja univerziteta. Najboljih 1.000 univerziteta na svetu rangirano je prema više indikatora akademskog ili istraživačkog učinka, uključujući alumniste i osoblje koji su osvojili Nobelove nagrade i Fildsove medalje, visoko citirane istraživače, objavljene radove, radove indeksirane u glavnim indeksima citiranosti i akademski učinak institucije po glavi stanovnika.

Za svaki indikator, instituciji sa najviše bodova dodeljuje se ocena 100, a ostale institucije se računaju kao procenat najbolje ocene.

Kriterijumi za mesto na Šangajskoj listi:

  • alumni dobitnici Nobelove nagrade i Fildsove medalje,
  • nastavnici/istraživači dobitnici Nobelove nagrade i Fildsove medalje,
  • broj visoko citiranih nastavnika/istraživača u okviru određene naučne oblasti,
  • broj naučnih radova objavljenih u časopisima „Science i Nature“,
  • broj naučnih radova objavljenih u časopisima sa „Science Citation Index i Social Science Citation Index“
  • akademski doprinos prema navedenim indikatorima u odnosu na broj zaposlenih.

Iako je Šangajska lista neformalna, stvar je prestiža biti na njoj, jer obuhvata manje od četiri odsto svetskih univerziteta.

Akademsko rangiranje svetskih univerziteta (ARWU) sprovodi se od 2003. godine kao međunarodno istraživanje akademske izvrsnosti koje obavlja ShanghaiRanking Consultancy.

Na rang-listi ARWU Univerzitet u Beogradu se prvi put našao 2012. godine, među 500 rangiranih.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track