DA LI SE KONAČNO DESIO POMAK? Spajić posle razgovora: Vlada Crne Gore moguća i pre zakonskog roka! A evo šta je rekao Mandić
Foto: Dan.co.me

traganje za većinom

DA LI SE KONAČNO DESIO POMAK? Spajić posle razgovora: Vlada Crne Gore moguća i pre zakonskog roka! A evo šta je rekao Mandić

Politika -

Lider PES i crnogorski mandatar održao dva sastanka o formiranju novog kabineta, ali još nije bilo reči o funkcijama i konačnoj većini

Predsednik Pokreta Evropa sad (PES) i mandatar za sastav crnogorske vlade Milojko Spajić nastavio je juče pregovore o sastavu nove vlade. On je imao dva odvojena sastanka, od kojih je drugi bio s liderima koalicije Za budućnost Crne Gore Milanom Kneževićem i Andrijom Mandićem, na kojem je bio i lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić.

Stvari su se izgleda konačno pomakle s mrtve tačke, pa je tako Mandić nakon sastanka poručio da žele vladu koja će naredne četiri godine odraditi posao koji će promeniti Crnu Goru, dok je Spajić najavio da se nova vlada može očekivati i pre zakonskog roka.

Ko će šta dobiti

Podgorica, Jakov Milatović, Andrija Mandić
foto: AP/Risto Božović

Sastanku lidera ZBCG s mandatarom prisustvovali su i Slaven Radunović i Predrag Bulatović, a Mandić je ocenio da su zadovoljni jučerašnjim razgovorom.

- Treba mnogo stvari da se uradi i dogovori kako bi vlada bila uspešna. Danas smo ja i moje kolege veoma zadovoljni razgovorom - poručio je Mandić. Komentarišući poziciju budućeg predsednika Skupštine, što je jedno od glavnih pitanja prethodnih dana kome će ono pripasti, lider ZBCG je poručio da se o tome nije raspravljalo.

- Danas je napravljen veliki iskorak u drugom pravcu, ne oko dogovora ko će šta dobiti, to je stajalo po strani, već oko važnije stvari, koja će biti temelj buduće vlade - istakao je Mandić za crnogorske medije.

Milojko Spajić, Milojko Spajic
foto: Pokret Evropa sad!

Teme

Spajić se prethodno sastao s partijama koje su se izjasnile da ga podržavaju - liderom Ujedinjene Crne Gore Goranom Danilovićem, predsednikom Demokrata Aleksom Bečićem i liderom SNP Vladimirom Jokovićem. Mandatar je nakon sastanka ocenio da su imali jako dobar sastanak, te da su zajednički cilj i principi usvojeni i svima prihvatljivi.

- Čuli smo korisne stvari i vidimo da su principi PES svima prihvatljivi. Danas nije bilo priče o podeli resora niti je bilo specijalnih zahteva. Samim tim što su podržali viziju koju smo predstavili, oni su se kandidovali za vladu, ali veliki je posao pred nama - naglasio je Spajić.

Andrija Mandić
foto: Printscreen/Video Plus

Ukazao je i da moraju dati doprinos procesu pristupa u EU.

- Veliki posao je ispred nas. Bilo je različitih mišljenja o učešću ZBCG u vladi. Došlo je vreme za novu Crnu Goru bez podela i s jasnim ciljem i vizijom. Ako nastavimo ovim tempom, uvereni smo da ćemo vladu sastaviti i brže nego što je zakonski rok - konstatovao je Spajić.

Podsetimo, lider PES je u četvrtak od Milatovića dobio mandat za sastav vlade, a rok da završi taj posao je tri meseca i mora dobiti podršku najmanje 41 poslanika.

Dodatni problem

Spajić želi više žena u vlasti

Mandatar Milojko Spajić za postizanje dogovora i formiranje nove vlade ima rok od 90 dana, a ukoliko u tome ne uspe, Ustav nalaže raspuštanje Skupštine i raspisivanje novih parlamentarnih izbora. A novi izazov u sastavljanju vlade moglo bi da predstavlja Spajićevo nastojanje da u novoj izvršnoj vlasti bude više žena - 30 odsto.

I. Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track