KONTINGENTI VOJSKE SRBIJE PRISTIGLI U SLOVENIJU ZBOG POPLAVA: U humanitarnoj misiji Zemlje Balkana, zapadne Evrope i Ukrajina
Foto: AP

KONTINGENTI VOJSKE SRBIJE PRISTIGLI U SLOVENIJU ZBOG POPLAVA: U humanitarnoj misiji Zemlje Balkana, zapadne Evrope i Ukrajina

Društvo -

Sloveniji pogođenoj nezapamćenim vremenskim nepogodama u pomoć su pristigli kontingenti vojske ili civilne zaštite Srbije, oba entiteta BiH, Hrvatske, Severne Makedonije, Mađarske, Ukrajine, Zapadne Evrope i SAD. Oni zajedno rade u humanitarnoj misiji otklanjanja posledica poplava.

Pomoć Srbije i BiH prepoznaje se kao snažna simbolika uzajamne solidarnosti jer je Slovenija među prvima tim zemljama poslala spasioce i vojne letače tokom katastrofalnih poplava 2014. Tako se na zvaničnoj stranici Vojske Slovenije u prvom planu našla fotografija srpskog helikoptera Mi-17, kao i aktivnosti srpskih inžinjeraca i pilota. Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tatjana Fajon se na tviter nalogu zahvalila inostranim letačima uz fotografiju sa pilotima Vojske Srbije.

Slovenija, nevreme
foto: AP

Međunarodni pozivi za pomoć Sloveniji upućivani su preko tela za vanredne situacije NATO i EU. Informacije o potrebnoj vojnoj asistenciji prosleđivao je NATO Evroatlantski koordinacioni centar za odgovor na katastrofe EADRCC, a civilne zaštite EU Koordinacioni centar za odgovor na hitne situacije ERCC.

Strane kontingente uglavnom čine inžinjerijske jedinice sa građevinskim mašinama, montažni mostovi kao i helikopteri čiji rad koordiniše Vojska Slovenije i uprava za zaštitu i spasavanje. Vojska je formirala operativne baze u pogođenim područjima i odredila lokacije za vazdušni transport.

Helikopteri Vojske Srbije, Slovenije, Nemačke i Španije sada se nalaze na sportskom aerodromu u Slovenj Gradecu gde je Vojska Slovenije formirala mobilni operativni centar za vođenje vazduhoplovne operacije za podršku otklanjanja posledica poplava. Odatle se u ugrožena područja transportuju lekovi, hrana, voda, gorivo i drugi materijali.

Slovenija, nevreme
foto: AP

Srpski kontingent čini 56 vojnika raspoređenih u ugroženim područjima severoistoka Slovenije. Helikopteri Mi-17 i H-145M zajedno sa pripadnicima specijalnih jedinica angažovani su na zadacima vazdušnog transporta.Inžinjerijska radna grupa Vojske Srbije popravlja oštećene puteve i sanira klizišta, a tim ABHO obavlja dezinfekciju.

Savet ministara BiH uputio je preko EU mehanizma za civilnu zaštitu dva entitetska tima za zaštitu i spasavanje u Sloveniju sa teškim radnim mašinama. Jedan je tim Federalne uprave civilne zaštite a drugi tim pripada Republičkoj upravi civilne zaštite Republike Srpske. Oružane snage BiH razmestile su u Sloveniji privremeni inžinjerijski sastav koji uređuje korito reke Meže.

Armija Severne Makedonije uputila je u Sloveniju 100 vojnika. Armijski inžinjerci i pripadnici logističke baze postavili su most u mestu Mežica.

Hrvatska Vojska među prvima je pritekla u pomoć Sloveniji. Angažovano je 17 inžinjeraca 110. brigade sa utovarivačima i kopačima kao i vojni helikopter Mi-17 koji je do ugroženih mesta prenosio elemente za protivpoplavne barijere. Ravnateljstvo civilne zaštite uputilo je modul sa građevinskim mašinama za uklanjanje posledica u poplavljenim područjima.

Slovenija, nevreme
foto: AP

Zagreb je takođe pomogao Sloveniju sa jednim montažnim mostom.

Mađarska je uputila u Sloveniju dva vojna višenamenska helikoptera H145M koji su angažovani na hitnim zadacima vazdušnog transporta. Budimpešta je uputila i pomoć u materijalima za jačanje nasipa i osnovne potrepštine najugroženijima.

Francuska je preko EU mehanizma civilne zaštite uputila 14 vatrogasaca-spasilaca, dva vozila kopača i drugom tehnikom.

Nemačka je u Sloveniji angažovala dva teška vojna transportna helikoptere CH-53, 30 vojnika i osoblje civlilne zaštite Federalne agencije za tehničku pomoć (THW) sa dva prefabrikovana mosta za brzu montažu i bagerima.

Slovenija, nevreme
foto: EPA/Ziga Zivulovic Jr

Španija je preko NATO Evroatlantskog centra za odgovor na katastrofe angažovala transportni vojni helikopter CH-47 i 25 ljudi (članovi posade i prateće osoblje). Letelica je angažovana za prevoz teških tovara.

Poljska je uputila vojni transportni avioni C-130 Herkules za dostavu pomoći Sloveniji, a vojna delegacija upućena je da izvidi teren pogođen poplavama nakon čega je razmeštena inžinjerijska jedinica sa tri montažna mosta MS-54.

Slovačka je preko EU mehanizma za civilnu zaštitu uputila teške radne mašine. Poslata su 4 kopača guseničara i 6 operatora. Češka je poslala tri montažna mosta, Austrija dva helikoptera S-70 sa 10 članova posade i Italija dva bagera i tri mosta.

Ukrajinska uprava za vanredne situacije je poslala kontingent koji broji 51 osobu i pet mašina za kopanje.

Kurir.rs/Balkansec.net

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track