DIŽE SE NOVI TALAS KORONE U SRBIJI? Broj zaraženih DUPLIRAN za nedelju dana! Stručnjak: "Vreme je da se ponovo nose maske!"
Foto: Shutterstock

NAJNOVIJI PRESEK

DIŽE SE NOVI TALAS KORONE U SRBIJI? Broj zaraženih DUPLIRAN za nedelju dana! Stručnjak: "Vreme je da se ponovo nose maske!"

Društvo -

Novi talas koronavirusa hvata zalet i u Srbiji, sudeći po najnovijim brojkama koje je Ministarstvo zdravlja objavilo na sajtu covid19.rs

Prema objavljenim podacima, u poslednjih nedelju dana u Srbiji je na kovid 19 testirano 4.116 građana, od kojih je 420 zaraženo ovim virusom. To je skoro duplo povećanje broja inficiranih za sedam dana, budući da je u prethodnoj nedelji potvrđeno 234 zaraženih od 3.584 testiranih.

Niko od zaraženih, srećom, nije hospitalizovan, a preminulih takođe nema.

presek stanja
foto: Printscreen/covid19.rs

Inače, podatke o broju testiranih i inficiranih Ministarstvo zdravlja sada objavljuje jednom sedmično umesto svakodnevno kao ranije. Sledeći presek biće objavljen 24. avgusta.

Da li nam je stigao Eris?

O novom talasu koronavirusa se poslednjih dana intenzivnije govori zbog pojave nove podvarijante omikrona EG.5, nezvanično nazvane Eris, ili čak "barbihajmer".

Kako prenose agencije, stručnjaci u Velikoj Britaniji izrazili su zabrinutost i zbog BA.6, nove varijante kovida 19, koja je nedavno otkrivena u Danskoj, a popularno je nazvana pi varijanta.

Trisha Greenhalgh sa Univerziteta Oksford i Christina Pagel sa University College London objavile su na društvenim mrežama da nova varijanta koronavirusa ima više mutacija.

- To bi potencijalno moglo uzrokovati veći talas virusa - rekla je Pagel, prenosi Anadolija.

Greenhalgh je rekla da mnogi stručnjaci već vode rasprave o BA.6.

Ponovo ćemo nositi maske?

ljudi, maske, ilustracija
foto: Ana Paunković

- Naučnici razgovaraju o tome. Na osnovu onoga što sam shvatila iz nekih detalja, čini se da je vreme da se ponovo nose maske - rekla je ona.

Stephen Griffin sa Univerziteta u Leedsu izjavio je da BA.6 pokazuje najveću promenu u kovidu 19.

- Zabrinite se ako se počne širiti - rekao je ovaj stručnjak, dodajući da ipak još uvek nedovoljno podataka otežava procene o ovoj varijanti virusa.

Paul Hunter sa Univerziteta East Anglia ipak smatra da nova varijanta neće izazvati značajnu epidemiju te je preporučio nošenje maske samo ljudima sa zdravstvenim problemima.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track