DETALJNO UPUTSTVO ZA PRIKLJUČENJE NELEGALNIH OBJEKATA NA STRUJU, VODU, KANALIZACIJU! Ovo je potrebno za prijavu i šta ako odbiju!
Očekuje se 50.000 prijava samo za struju, Foto: Profimedia / Aleksei Ivanov

prijave traju samo mesec dana

DETALJNO UPUTSTVO ZA PRIKLJUČENJE NELEGALNIH OBJEKATA NA STRUJU, VODU, KANALIZACIJU! Ovo je potrebno za prijavu i šta ako odbiju!

Društvo -

Vlada Srbije usvojila je Uredbu koja propisuje uslove za priključenje na struju, vodu, kanalizaciju, gas ili mrežu daljinskog grejanja objekata koji su nelegalno izgrađeni.

Ministar saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić kaže za RTS da se ovom akcijom obezbeđuje osnovno ljudsko pravo na tekuću vodu, struju i grejanje. Ministar podseća da je izmenama Zakona o ozakonjenju definisano je da će u roku od mesec dana počev od 15. septembra pa do 15. oktobra građani koji žive u nelegalnim objektima moći da podnesu zahtev.

postavljanje vodovodne mreže
postavljanje vodovodne mreže

- Prijave se podnose nadležnim opštinama. Postoji formular koji se popunjava, a vlasništvo nad objektom dokazuje se kupoprodajnim ugovorom, ugovorom o poklonu ili nekom drugom vrstom ugovora - kaže Vesić.

U formular treba da upišete ime i prezime, JMBG, adresu, mesto, broj telefona, kao i geodetski snimak objekta.

Kako objašnjava, ukoliko nema takvog ugovora, kod notara se overava izjava da osoba živi u navedenom objektu zajedno sa svojom porodicom.

- Opštine kada prime te prijave imaju 15 dana da izdaju potvrdu da je moguće priključiti te objekate na komunalnu infrastrukturu - dodaje Vesić.

Goran Vesić stalno na terenu
Goran Vesić stalno na terenufoto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Ukoliko prijava bude odbijena moguća je žalba resornom ministarstvu koje ima rok od pet dana da na nju odgovori.

Prema Vesićevim rečima, komunalna preduzeća koja će priključiti objekate na svoju mrežu nemaju pravo da traže dokaz o imovini ili statusu, jedino ih se tiču tehnički uslovi za priključenje.

- Ta preduzeća su u obavezi da radove obave po hitnom postupku a ugovore će potpisavati po važećem cenovniku koji važi i za sve ostale građane - kaže Vesić.

Mnogi će napokon dobiti struju
Mnogi će napokon dobiti strujufoto: Shutterstock

Priključenje je moguće samo za stambene objekte jer bi, kako je naglasio, sve drugo bilo izigravanje zakona čija je suština obezbeđivanje osnovnog ljudskog prava na tekuću vodu, struju i grejanje.

Vesić kaže da očekuje oko 50.000 prijava, najviše iz Beograda. Prema podacima Elektrodistribucije Beograd, samo nelegalnih priključaka na struju ima toliko.

Kurir/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track