UPOZORENJE! SUPERĆELIJSKA OLUJA STIŽE U SRBIJU! Nevreme protutnjalo kroz Balkan, večeras snažan udar na našu zemlju! (FOTO)
Foto: Printscreen/www.vremeradar.rs, Shutterstock

UPOZORENJE! SUPERĆELIJSKA OLUJA STIŽE U SRBIJU! Nevreme protutnjalo kroz Balkan, večeras snažan udar na našu zemlju! (FOTO)

Društvo -

Snažna oluja najpre stiže u region istočne Srbije

Novo upozorenje o nevremenu za Srbiju večeras je na svom Instagram profilu objavio Hailz Srbija. Kako navode ciklon sa Mediterana se približava. Slabih pljuskova, već sada, ima na jugozapadu Srbije, ali ono glavno će biti večeras i u toku noći. Prvi region, koji ima povećanu šansu za jake pljuskove, je na istoku Srbije.

Naredne noći, sve do sutra ujutru, opasnost od bujičnih poplava i količine padavina između 50 i 100 I/m2, izolovano preko 100 I/m2, biće na području:

- Južnog Banata - Braničeva - Pomoravlja - Zeječarskog okruga - Borskog okruga

Region: Vršca, Kostolca, Velikog Gradišta, Bele Crkve, Požarevca, Kučeva, Kostolca, Despotovca, Boljevca, Majdanpeka će se nalaziti u stacionarnoj zoni konvergencije nakon ponoći, navodi Hailz Srbija.

Povećana je šansa za razvoj višećelijskog sistema oluja, koje bi postepeno jačale i dostigle svoj maksimum pred jutro, kada bi u olujnoj liniji bile ugrađene i superćelije, sve do 08:00 h. Linija oluja se može formirati i uz Veliku Moravu, preko Smedereva ali je veća šansa da bude u regionu istočnije, koji je naveden.

Kako dalje prenose, u ovim momentima grmi kod Prokuplja i Aleksinca i to je, najverovatnije, začetak linije oluja koje bi mogle nastati tokom noći. Fokus tokom noći se prebacuje i na zapad Srema, i sve tri Bačke. Izraženo vertikalno smicanje vetra i zavojitost će naglo ojačati u ovim krajevima, a prisutna nestabilnost atmosfere će podržavati razvoj superćelija u tom regionu. Sve do jutra će na tom potezu postojati opasnost od 1 ili 2 jake superćelije.

upozorenja
foto: Instagram/hailz_srbija

Najveća šansa za nevreme je uz granicu sa Hrvatskom: na području Sombora, Apatina, Odžaka, Šida, Bačke Palanke. Šansa je mala, ali postoji. U toku noći će nevremena iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine ući na teritoriju zapadne i jugozapadne Srbije. Veća je šansa da to budu pljuskovi i grmljavina, ali nije isključeno da se razviju jače nepogode, dodaje se.

upozorenja
foto: Instagram/hailz_srbija

Takođe, na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda objavljeno je upozorenje na vremenske nepogode koje se očekuju 29. avgusta. "Pljuskovi i grmljavina koji se sutra (29. avgusta) očekuju u Srbiji lokalno će biti intenzivniji (od 20 do 40 mm za kratko vreme) uz grad i olujni vetar sa većom verovatnoćom pojave u južnim, centralnim i istočnim krajevima zemlje posle podne i uveče", objavljeno je.

upozorenja
foto: screenshot RHMZ

Takođe je objavljeno i hidrološko upozorenje zbog poplava. "Na slivovima Mlave, Peka, Crnog i Belog Timoka, Resave, Nišave, Nere i Brzave tokom 29/30. avgusta moguća su lokalna izlivanja bujičnih vodotoka sa pojavom urbanih poplava", navodi se. Na snazi su dva meteo alarma, narandžasti crveni, što znači da je vreme opasno i vrlo opasno.

Podsetimo, veoma jako nevreme je danas pogodilo Sloveniju, tačnije slovenačku Istru. Kako je rekao gradonačelnik Kopra Aleš Bržan, nekoliko puteva je pod vodom, a na Osnovnoj školi Šmarje i stadionu Bonifika vetar je odneo deo krova. Pojedini delovi Istre su ostali bez struje. U Ajdovščini grad veličine loptice za golf. Za večeras najavljena plima izdato upozorenje i apel građanima.

(Kurir.rs / Mondo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track