SRBIJA POD UTICAJEM CIKLONA U GRČKOJ Evo da li će ti OLUJNI SISTEMI stići kod nas: Kiša sa grmljavinom se očekuje u ovim delovima
Foto: Petar Aleksić

vremenska prognoza

SRBIJA POD UTICAJEM CIKLONA U GRČKOJ Evo da li će ti OLUJNI SISTEMI stići kod nas: Kiša sa grmljavinom se očekuje u ovim delovima

Društvo -

Nakon letnjeg vikenda, Srbiju je zahvatilo zahlađenje, pa je početkom ove sedmice osetno svežije, na severu suvo, a u južnim i centralnim predelima sa padavinama. Dobra vest je da sledi stabilizacija vremena.

Veoma snažan ciklon nalazi se nad Grčkom i jugom Balkana i ovim predelima donosi vreme nalik uraganskom. Pod uticajem ovog ciklona je i Srbija, ali u vidu snažnog severoistočnog strujanja, pri čemu struji i nešto svežija vazdušna masa. Srećom, snažni oblačni, padavinski i olujni sistemi u sklopu ciklona iznad Grčke neće stići do Srbije.

Istovremeno, nad zapadnom Evropom prostire se veoma snažan termički visinski greben, uz vedro i pravo letnje vreme.

U Srbiji će danas biti znatno više sunca. Na severu se očekuje potpuno sunčano, u ostalim predelima promenljivo oblačno, u južnim i istočnim predelima ponegde sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

Beograd, Nevreme, Kiša
foto: Petar Aleksić

Potpuna stabilizacija vremena sledi od sutra.

Na vreme u Srbiji u narednom periodu uticaće omega bloking. Zbog veoma visokog pritiska i termičkog grebena iznad zapadne Evrope, cikloni i oblačni sistemi sa padavinama premeštaće se dosta južnije, preko Mediterana i dosta severnije preko najsevernijih predela Evrope, dok će nad većim delom kopnene Evrope biti stabilno, suvo, toplo i sunčano, na zapadu uz vrućine.

Srbija će se i dalje nalaziti između dva veoma izražena sistema, snažnog ciklona sa juga Balkana i polja visokoh pritiska sa zapada Evrope.

U Srbiji će od srede do kraja sedmice biti sunčano i toplo, odnosno prosečno toplo vreme za ovo doba godine. Dakle, ne očekuju se velike vrućine, a jutra će biti sveža, u dolinama i kotlinama sa maglom.

Maksimalna temperatura biće od 26 do 30°C, u Beogradu oko 28°C. Prosek maksimalne temperature za ovaj deo septembra je od 24 do 28°C.

lepo vreme, sunčano, toplo vreme
foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Prema trenutnim prognozama, leto se neće tako lako predati.

Sledeće sedmice bi sve više jačao termički greben sa jugozapada, pa bi u Srbiji i dalje bilo sunčano i stabično, ali i veoma toplo, zbog priliva sve toplije vazdušne mase sa Mediterana.

Maksimalna temperatura kretala bi se u većem delu Srbije od 30 do 34-35°C, ali bi u većini predela bila uglavnom od 31 do 33°C.

Stabilno i pravo letnje vreme potrajalo bi najmanje do oko 18. septembra.

I pored očekivanog veoma toplog vremena, nema bojaznosti da će biti obaranja temperatunih rekorda za septembar, jer je najviša ikada temperatura u Beogradu u septembru bila daleke 1946. godine skoro 42°C.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track