ZAŠTO SRPSKI SPECIJALCI PRATE SPECIJALCE U RATU IZMEĐU RUSA I UKRAJINACA: Njihove borbene aktivnosti su značajne zbog ovoga!
Pripadnici 72. brigade za specijalne operacije, Foto: Damir Dervišagić

prijem u specijalne jedinice Vojske Srbije

ZAŠTO SRPSKI SPECIJALCI PRATE SPECIJALCE U RATU IZMEĐU RUSA I UKRAJINACA: Njihove borbene aktivnosti su značajne zbog ovoga!

Društvo -

Do kraja septembra traje konkurs za prijem u specijalne jedinice Vojske Srbije. Ekipa emisije "Dozvolite" posetila je obuku 72. brigade za specijalne operacije iz Pančeva, na kopnu i vodi, a korišćeni su i helikopteri.

Rat u Ukrajini
Rat u Ukrajinifoto: Shutterstock

Dok najmlađi pripadnici 72. brigade za specijalne operacije izvode osnovnu obuku za specijalne jedinice, oni iskusniji uvežbavaju složenije vojne operacije. Jedna od takvih je blokada i uništenje teroristicke grupe.

U 72. brigadu za specijalne operacije se teško ulazi, ali lako izlazi. Teško se ulazi zbog naporne selektivne obuke koja traži fizičke jake i psihički stabilne i izdržljive ljude. Tako je tokom cele karijere u ovoj specijalnoj jedinici Vojske Srbije.

A zadaci 72. brigade za specijalne operacije su izviđanje i diverzije na neprijateljskoj teritoriji, protivteroristička borba i marševi od više desetina kilometara sa 20 ili 30 kilograma opreme. Pripadnici 72. trenutno uvežbavaju izviđačku patrolu.

Obuka pripadnika 72. brigade
Obuka pripadnika 72. brigadefoto: Damir Dervišagić

Izviđačka patrola mora da primeti svaki detalj, a koriste savremenu tehnologiju.

- Izviđačka patrola se na toku pravca kretanja susrela sa brojnim supozicijama. Upotrebom savremenih optoelektronskih sredstava za izviđanje sa zemlje i iz vazduha izvršila je prikupljanje obaveštajnih podataka o terorističkoj grupi - rekao je pripadnik 72. brigade za specijalne operacije.

Jedna od novih tehnologija je besposadna platforma "mali miloš", proizvedena u Srbiji. "Mali miloš" ili vojnički rečeno "miloš N" može da izviđa teren danju i noću, a naoružan je mitraljezom i bacačem granata.

- Neprestanom obukom operatera sistema "miloš N", stekli smo dovoljno iskustva i saznanja o tome koliko sistem može i šta može sve. U svakom momentu na svakom terenu znamo šta vozilo može da uradi i koje mogućnosti nudi - rekao je operater sistema "miloš N".

miloš mali
miloš malifoto: Damir Dervišagić

Kada se prikupe obaveštajne informacije, specijalci iz 72. brigade kreću u akciju. Oklopna vozila "hamer" i "miloš M16" velikom brzinom zauzimaju položaje za blokadu terorista.

Ronioci diverzanti iz helikoptera "gazela" i "Mi-17" uskaču u vodu, a zatim prikriveno prilaze teroristima. Napad počinje tako što snajperisti neutrališu stražare. Helikopteri "H145M" spuštaju deo snaga u desantu, a helikopter "Mi-8" specijalce.

- U 72. brigadi za specijalne operacije prate se aktivnosti i obuke svih specijalnih jedinica sveta, a naročito specijalnih jedinica koje su aktivne u rusko-ukrajinskoj krizi. Mi se trudimo u 72. brigadi za specijalne operacije da analiziramo sva ta dešavanja, da pokušamo da ih primenimo u procesu obučavanja kako bi podigli operativnu sposobnost jedinice - rekao je pripadnik 72. brigade za specijalne operacije:

- Upotreba bespilotnih letelica, odnosno dronova je veoma aktuelna u trenutnoj kriznoj situaciji u Rusiji i Ukrajini. Tako da i mi radimo na upotrebi tih bespilotnih letelica, kao što ste imali prilike da vidite u današnjoj obuci.

U saradnji sa avijacijom Vojske Srbije, specijalci 72. brigade izvode i napredne tehnike evakuacije iz vode. U 72. brigadi za specijalne operacije rekli su nam da u njihove redove mogu da uđu oni koji vole sport, borilačke veštine, motivisani su, ali iznad svega svoju zemlju.

Kurir/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track