109. GODIŠNJICA BITKE IZNAD OBLAKA: U nedelju svečanost na Gučevu (FOTO)
Foto: T.Ilić

NA PLANINI GUČEVO

109. GODIŠNJICA BITKE IZNAD OBLAKA: U nedelju svečanost na Gučevu (FOTO)

Srbija -

BANJA KOVILJAČA - Obeležavanje 109. godišnjice bitke, poznate kao ‘‘Bitka iznad oblaka’‘, polaganjem venaca kraj spomen-kosturnice na Gučevu biće održano u nedelju (10.9.), saopšteno je iz lozničkog Centra za kulturu ‘‘Vuk Karadžić’‘.

Kod spomenika na Gučevu govoriće pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić i Miodrag Stojnić, predsednika Udruženja građana ‘‘Gučevski marš“, a biće izveden i prigodan umetnički program u kome učestvuju guslar Milutin Đuričić, i etno grupa ‘‘Lozice“.

U obeležavanja godišnjice slavne bitke učestovaće i udruženje ‘‘Gučevski marš’‘ koje organizuje pešačenje do spomenika. Skup učesnika je u nedelju, u pola osam, ujutru ispred Crkvce Pokrova Presvete Bogorodice u Loznici odakle će peške krenuti preko Trbušnice do oko 12 kilometara udaljenog spomenika na Gučevu.

Banja Koviljača, Gučevo
foto: T.Ilić

Prošle godine je marširalo oko 300 učesnika svih generacija, a ove se očekuje i nešto veći broj.

Udruženje poziva sve građane ‘‘poštovaoce istorije i slavnih dela naših predaka da im se pridruže’‘.

Na Gučevu su teške borbe vođene 55 dana, od septembra do početka novembra 1914. godine. Posle poraza na Ceru, Austrougari su pokrenuli novu ofanzivu sa ciljem da pređu Drinu, okupiraju Mačvu, i zauzmu Valjevo. Bitka na Gučevu bila je jedna od prvih rovovskih bitaka na svetu i jedna od najtežih borbi tokom Velikog rata.

Inače, spomenik je zajednička je grobnica srpskih i austrougarskih vojnika izginulih na ovoj planini.

Banja Koviljača, Gučevo
foto: T.Ilić

Kao spomen-kosturnicu svojim soldatima Austrijanci su ga podigli 1916. da bi po oslobođenju tu bili sahranjeni i srpski vojnici, a austrougarska obeležja zamenjena našim tako da je to od 1929. postala zajednička grobnica dve neprijateljske strane.

Za one koji žele da prisustvuju obeležavanja godišnjice Gučevske bitke obezbeđen je organizovan besplatan prevoz. Polazak autobusa je iz Loznice sa parkinga kod železničke stanice u nedelju u pola deset, a povratak po završetku programa.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track