"SVAŠTA VI DESNIČARI UČITAVATE SVETOM SAVI" Žustra polemika Basare i Obradovića na Kurir TV: Verujem da ću ga negde sresti!
Foto: Kurir Televizija

crveni karton

"SVAŠTA VI DESNIČARI UČITAVATE SVETOM SAVI" Žustra polemika Basare i Obradovića na Kurir TV: Verujem da ću ga negde sresti!

Društvo -

Lider srpske stranke Dveri Boško Obradović bio je gost emisije Crveni karton na Kurir TV. Voditelja i autora emisije Svetislava Basaru interesovalo je koliko je, po Obradovićevom mišljenju, stara naša tradicija.

- Mi imamo dosta duboke palimpsest slojeve tradicije i pre našeg hrišćanskog perioda koji je tako dramatično i trajno obeležio identitet naše nacije, pre svega mislim na svetosavlje. Veliki problem u našem narodu i našoj kulturi je što ne istražujemo te dublje slojeve našeg identiteta, istorije i postojanja na ovim prostorima. Nikako da proniknemo u osnovne stvari jesmo li autohtoni narod i starosedeoci ovde na Balkanu ili smo odnekle došli. Jesmo li kršteni u 9. veku ili nekim ranijima u počecima hrišćanstva. Jesmo li mi Rusima odneli hrišćanstvo ili je to neko odatle doneo kod nas.

Sloveni su najmlađa etnička grupa, nisu svi istog datuma postali Srbi. Evo, Ukrajinci su se odvojili od Rusa tek u 17. veku.

- Ne slažem se, mislim da su Srbi formirali kao nacija još sa Svetim Savom, koji je bio lider nacionalnog ujedinjavanja u Evropi, vekovima pre zapadnoevropskih civilizacija i formiranja nacionalnih država.

Svašta vi desnčari učitavate Svetom Savi. Niko na ovom svetu, nijedan narod nije politički pojam.

- Ali joj Sveti Sava daje nacionalni pečat. Kod drugih se to dešava vekovima posle Svetog Save. Ako pogledate politički sistem, u pravu ste da narodi nisu bili politički faktor. Ali kad govorimo o formiranju nacionalnih država, svetosavska Srbija je vekovima starija od evropskih. Srpska pravoslavna crkva je autokefalna i ne protivi se hrišćanstvu. Ali je itekako narodna i upravo je otelotvorenje božje promisli i spasenja na svakog čoveka, ali i nacije. Bog se obraća narodima, ne samo pojedincima. Tu je Sveti Sava jedan od najvećih Evropljana jer je među prvima prepoznao da srpski narod treba da sklopi novi zavet s bogom i da čitavu svoju istoriju usmeri u bogosluženju.

08:00

SVAŠTA VI DESNIČARI UČITAVATE SVETOM SAVI Žustra polemika Basare i Obradovića na Kurir TV: Verujem da ću ga negde sresti!

Narod ne može da sklopi savez sa bogom, samo pojedinac. Sam termin hrišćanska nacija je teološki neopravdana. Posle obnove sveta, neće biti nacija.

- Za mene je vladika Nikolaj ipak autoritet, pa sam bliži njegovom i Najdanovićevom mišljenju. Duboko verujem u nebesku Srbiju i da ću na nekom mestu sresti Svetog Savu. Meni je i spostol Pavle autoritet, poznato je meni da ne može nacija biti ključan određujući identitet za verujućeg čoveka, jer je vera u boga iznad svake nacije. Ali nije nebitno kom narodu pripadaš, kod državnom identitetu, to je ključan sukob suverenizma i globalizma. Mi se razlikujemo i imamo različite tradicije i želimo da sačuvamo ono što nas je sačuvalo kroz vekove i da napravimo politiku i za 21. vek. Nismo hendikepirani ako smo nacionalnisti, već naprotiv savremeni.

Emisiju Crveni karton pogledajte na Kurir TV u subotu, 9. septembra od 19.15.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

07:17

RADOJE CVETIČANIN U CRVENOM KARTONU: Šta se zaista desilo na sahrani Aleksandra Rankovića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track