RODITELJI ČEKALI MLADE OFICIRE VOJSKE SRBIJE: Suze nisu skrivali, poslali jaku poruku! Dirljivi prizori ispred Skupštine (FOTO)
Foto: Nenad Kostić

PONOS

RODITELJI ČEKALI MLADE OFICIRE VOJSKE SRBIJE: Suze nisu skrivali, poslali jaku poruku! Dirljivi prizori ispred Skupštine (FOTO)

Društvo -

Lepo je i časno biti vojnik Republike Srbije, ničeg časnijeg nema, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svečanoj promociji 175 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije u prve oficirske činove ispred Doma Narodne skupštine.

Svečanosti su, pored ministara i predstavnika državnog vrha, prisustvovale i porodice kadeta i ponosno gledale mlade oficire u strojevom koraku. Suze radosnice niko od njih nije skrivao!

1 / 7 Foto: Nenad Kostić

Predsednik Vučić obratio se potporučnicima i podsetio na reči vojvode Mišića, koji je rekao "da se u ratu lako gubi glava, ali jednako lako gubi i obraz", a potom je naglasio da je veliko breme pred njima zbog situacije u svetu i regionu, zbog koje, kako je istakao, nismo ni krivi ni dužni.

Vojska Srbije, promocija najmlađih oficira, Aleksandar Vučić
foto: Nenad Kostić

- Govoriću iz srca, ne toliko iz glave, znajući koliko je teško breme pred vama. Lepo je i časno biti vojnik Republike Srbije, ničeg časnijeg nema, ali vam taj posao neće biti lak, u stvari, sećaćete se školovanja kao najlepših godina svog života - naglasio je Vučić.

Istakao je i da u svakom trenutku moramo da budemo spremni da zaštitimo svoju otadžbinu.

Đorđe Pešić, najbolji u klasi

Zemlja se ne nasleđuje od predaka, nego pozajmljuje od potomaka

Prvi u rangu Vojne akademije, potporučnik Đorđe Pešić rekao je da oficiri Vojske Srbije od prvih koraka uče kako da uspravno nose teret najteže i najlepše službe otadžbini i odgovornost za život svakog čoveka koji svojom otadžbinom zove Srbiju:

Vojska Srbije, promocija najmlađih oficira, Aleksandar Vučić
foto: Nenad Kostić

- Put do potporučničkog čina nije bio lak. Deonice na našem putu posute su čaurama, raskvašene znojem, osvetljene svetlošću znanja vojnih i drugih nauka i zapamćene u čvrstini naših međusobnih prijateljstava. Svesni da se zemlja ne nasleđuje od predaka, nego pozajmljuje od potomaka, znamo da živimo na spoju prošlosti i budućnosti.

- Mi vojsku gradimo i školovali smo vas da budete odvraćajući faktor za svakoga ko misli da mu je Srbija lak plen. Zato vojske postoje i ulažemo u vojsku mnogo više nego ikad. Uvek ima nezadovoljnih, koji će da pronađu neku primedbu. Bez obzira na to što je životni standard vojnika daleko bolji i veći i nećete morati da brinete da li ćete biti podstanari narednih 20 ili 30 godina, nećete, sve ćemo to da rešavamo, ali, ono što morate da znate jeste da moramo u svakom trenutku da budemo spremni da zaštitimo svoju otadžbinu - kazao je Vučić.

1 / 3 Foto: Nenad Kostić

- Samo svojom odgovornošću i ozbiljnošću možemo svoj narod da sačuvamo. Bićemo sve jači, a mi jače pojačanje od vas nismo mogli da dobijemo. Ne postoji oružje i oruđe koje vredi više od vaše pameti i od vaših srca. Hvala vam na trudu i energiji, hvala i vama, divni roditelji, što ste podržali decu da služe otadžbini Srbiji, a mi ćemo gledati samo da vam budemo od pomoći.

Sve o promociji kadeta u čin potporučnika

  • 175 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA promovisano je u prve oficirske redove
  • 148 kadeta i kadetkinja završilo je Vojnu akademiju
  • 10 kadeta među njima je iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine
  • dva kadeta su iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske
  • 27 mladića i devojaka završilo je Medicinski fakultet VMA
  • 9,62 je opšti uspeh Đorđa Pešića, prvog u rangu u vidu Kopnene vojske
  • 8,85 je opšti uspeh Viktora Teodosića, prvog u rangu u vidu Ratnog vazduhoplovstva i PVO
  • 9,48 je opšti uspeh Milice Marinković, prve u rangu u službama
  • 9,91 uspeh Dijane Đokić, najbolje kadetkinje Medicinskog fakulteta VMA
  • 8,05 je prosečna ocena 144. klase pitomaca Vojne akademije
  • 9,00 je prosečna ocena diplomaca VMA

Neka živi Vojska Srbije, živela Srbija - poručio je predsednik, koji je najboljim potporučnicima Đorđu Pešiću, Viktoru Teodosiću, Milici Marinković i Dijani Đokić uručio sablje s posvetom.

Kurir.rs/ Aleksandra Kocić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track