ERIS KRUŽI SRBIJOM, A NA VRATIMA I KORONA "PIROLA" Dupliran broj zaraženih kod nas, posebno brine jedna sličnost sa omikronom!
Foto: Ana Paunković

RASTE TALAS ZARAZE

ERIS KRUŽI SRBIJOM, A NA VRATIMA I KORONA "PIROLA" Dupliran broj zaraženih kod nas, posebno brine jedna sličnost sa omikronom!

Društvo -

Novi talas koronavirusa hvata zalet i u Srbiji, sudeći po brojkama koje je Ministarstvo zdravlja objavilo na sajtu covid19.rs

Prema poslednjim podacima objavljenim 7. septembra, u prethodnih nedelju dana u Srbiji je na kovid 19 testirano 5.647 građana, od kojih je 964 zaraženo ovim virusom. To je više nego duplo povećanje broja inficiranih za tri nedelje, budući da je u nedelji pre 17. avgusta potvrđeno 420 zaraženih od 4.116 testiranih.

testiranje
foto: Shutterstock

Preminulih nema, a prema rečima načelnika Infektivne klinike prof. dr Goran Stevanović, trenutno imamo 10 hospitalizovanih bolesnika sa kovid pneumonijama na toj klinici.

Inače, podatke o broju testiranih i inficiranih Ministarstvo zdravlja sada objavljuje jednom sedmično umesto svakodnevno kao ranije. Sledeći presek biće objavljen 14. septembra.

Podsetimo, nova podvarijanta omikron soja kovida-19 "eris" registrovana je prošle nedelje u Srbiji. Lekari navode da kod mlađih daje blagu kliničku sliku dok u rizik mogu doći hronični bolesnici, gojazni i starije osobe.

Svetska zdravstvena organizacija je, ranije ove godine, navela da podvarijanta "eris" ne donosi značajniju opasnost po javno zdravlje.

A posle "erisa" otkrivena je još jedna varijanta koronavirusa nazvana BA.2.86, koja ima veliki broj mutacija. Pojavila se do sada u četiri zemlje - SAD, Velikoj Britaniji, Danskoj i Izraelu, a naučnici istražuju koliko se proširila i kako će se imuni sistem braniti od nje.

Nova varijanta, na društvenim mrežama nazvana i "pirola", ima više od 30 mutacija u poređenju sa najbližim prethodnim oblikom BA.2, podvarijantom omikron, rekla je ranije Džesi Blum, virusolog u Centru za rak "Fred Hačinson" u Sijetlu, u američkoj državi Vašington.

Prema njenim rečima, to je evolutivni skok uporediv po veličini sa onim koji je prvobitno doveo do omikron soja koronavirusa, prenosi Si-en-en.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) označila je BA.2.86 kao "varijantu pod nadzorom", što znači da zemlje treba da prate i izveštavaju o mutacijama koje otkriju.

Direktorka Nacionalne agencije za javno zdravlje SAD Mendi Koen izjavila je ranije da nova varijanta ne bi trebalo da bude razlog za uzbunu.

- Spremniji smo nego ikada da otkrijemo i odgovorimo na promene u virusu covid-19 - istakla je Koen za Si-en-en.

Pod lupom SZO tagođe je i nova podvarijanta BA.6 popularno nazvana pi varijanta, koja je nedavno otkrivena u Danskoj.

Kurir.rs

Bonus video:

02:23

MLADI MOGU DA DOBIJU DUGI KOVID KOJI IH MESECIMA ONESPOSOBITI! Eksperti prokomentarisali novu podvarijantu omikrona zvanu ERIS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track