OVA DEČIJA BOLEST SE VRATILA POSLE 15 GODINA: Doktorka iz Tiršove upozorava - Mališani ugroženi zbog DVE OZBILJNE infekcije
Foto: Foto: Youtube/Vaccine Makers Project/Printscreen/Pink

OVA DEČIJA BOLEST SE VRATILA POSLE 15 GODINA: Doktorka iz Tiršove upozorava - Mališani ugroženi zbog DVE OZBILJNE infekcije

Društvo -

"Dve stvari su mi posebno privukle pažnju kod dece. Jedna bolest se 15 godina nije pojavljivala kao problem" kaže dr Snežana Rsovac, specijalista pedijatrije i dečje pulmologije DK u "Tiršovoj".

Pored standardnih virusa i problema sa alergijom, koji eksplodiraju sa polaskom dece u školu i povratkom u kolektiv, dr Rsovac ističe da se javljaju i dva posebno zabrinjavajuća zdravstvena problema.

Dr Rsovac, koja radi na odeljenju intenzivne nege u dečjoj bolnici u "Tiršovoj" istakla je da su gužve u zdravstvenim ustanovama porasle, ali je i skrenula pažnju na sve učestaliju pojavu velikog kašlja kod dece i na infekcije koje dovode do otkazivanja rada bubrega.

A vakcina za to postoji!

- U poslednje tri nedelje smo imali pet "pertusisa", tj slučajeva velikog kašlja kod dece. Još više zabrinjava to što vakcina za taj problem postoji. To su deca koja ili nisu dobila vakcinu ili je vakcina prolongirana - kaže dr Rsovac.

Snežana Rsovac
foto: Foto: Printscreen/Pink

Ističe da, dok je vakcinacija bila sprovođena redovno, ove bolesti nije bilo uopšte.

- Mi 15 godina nismo imali nijedan slučaj pertrusisa, dok smo imali velike obuhvate vakcinacije. U poslednjih mesec dana imamo porast pertusisa. To su forme koje smo zadržali u bolnici, iako nisu u teškom obliku - kaže dr Rsovac.

Ona je poručila i da roditelji ne odlažu vakcinaciju, da je sprovode redovno, jer tako mogu zaštiti i onu decu koja ne mogu da prime neke vakcine.

"Vrate se sa mora sa jakim infekcijama"

- Drugi je velika pojava, koja se javlja u serijama je hemolitičko-uremijski sindrom. To je otkazivanje rada bubrega, sa porastom anemije koja se razvija, najčešća posledica je bakterijska infekcija. Imamo podatak da dete slabije mokri, radimo celokupan pregled i ta deca se vrlo studiozno prate. Bili su na odmoru, na moru. Imali smo decu iz Egipta i Turske. Najčešći uzročnik je ešerihija - kaže dr Rsovac.

Tri stvari neophodne za jak imunitet

Preparati za jačanje imuniteta nisu dovoljni, ističe pedijatar. Pored redovne fizičke aktivnosti i igre, da bi dete bilo zdravo neophodan je san i ishrana.

- Sve što kažu da jača imunitet je nedovoljno. Dobro spavanje, dobra crevna flora, probiotici, izbalansirana, raznovrsna ishrana. Meso, biljke, žitarice, sve o što smo jeli u detinjstvu. Može se raditi nadoknada vitamina D, kada se ti preparati daju i preparati cinka pokazano je da se virusi manje lepe - kaže dr Rsovac za TV Pink i dodaje:

"Vidi se odmah da je dete vezano za kompjuter. I po načinu na koji razgovara. Koliko je zainteresovano... To je toliko nekontrolisano. Manje se druže, a pored sna i ishrane, treća komponenta za zdrav život je igra. Ta fizička aktivnost poboljšava i imunitet".

(Kurir.rs/Pink/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track