"KADA JE REČ O PEDOFILIMA ZAKON MORA DA BUDE ČVRŠĆI!" Jonev: Roditelji da BUDU OPREZNI kakve FOTGRAFIJE DECE dele na internetu
Foto: Shutterstock, Printscreen, Ilustracija

kurir tv

"KADA JE REČ O PEDOFILIMA ZAKON MORA DA BUDE ČVRŠĆI!" Jonev: Roditelji da BUDU OPREZNI kakve FOTGRAFIJE DECE dele na internetu

Društvo -

Katarina Jonev, stručnjak za bezbednost dece na internetu javila se u jutarnji program Kurir televizije komentarišući policijsku akciju "Armagedon" u kojoj je uhapšeno 10 osoba osumnjičenih za krivično delo pedofiliju i deljenje nelegalnih snimaka maloletne dece, od kojih je većina bila pedofila povratnika.

03:35

BRINU NAS SVE UČESTALIJE AKCIJE POLICIJE I SVE VIŠE PRESTUPNIKA

U trenutku kada se kriminal na internetu, posebno onaj koji ugrožava decu, rapidno povećava, predstavnici policije i stručnjaci za bezbednost izražavaju zabrinutost i ističu važnost jačanja zakona i obrazovanja o internet bezbednosti za mlade.

- Gledamo ozbiljan porast kriminala na internetu, a naša deca postaju ranjiva meta - istakla je Jonev. - Za policiju i zaista je ponovno pokazano da se brine o bezbednosti naše dece, čak i kada je reč o kriminalu na internetu koji je poslednjih nekoliko godina zaista u porastu.

Jonev je pohvalila policijske akcije koje su uspešno identifikovale i uhapsile prestupnike, ali je takođe istakla da je zabrinjavajuće što su ovakve akcije postale sve učestalije.

- Sve više imamo organizovanih kriminalnih grupa koje prikupljaju, šalju, distribuiraju i prodaju ovakve vrste materijala - rekla je.

Jedan od ključnih problema su i predatori, odnosno pedofili, koji ne samo da prave takav materijal na internetu, već i fizički napadaju decu u stvarnom životu

- Ovo je jedan od pokazatelja da imamo problem sa povratnicima - dodala je Jonev.

Kako bi se suprotstavili ovim izazovima, Jonev poziva na jačanje zakona i preventivne mere.

- Zakoni moraju da budu jači i čvršći, a treba da deluju i kao preventivna mera. Deca treba da znaju da će prestupnici odgovarati za svoja dela - rekla je Jonev.

Ona ističe da roditelji takođe igraju ključnu ulogu u zaštiti svoje dece na internetu.

- Kada deci damo telefon u ruke, moramo da ih naučimo kako da sigurno koriste internet i društvene mreže. Deca moraju razumeti pravila ponašanja i biti svesna rizika - naglasila je Jonev.

Posebno je apelovala na roditelje da budu oprezni kada je u pitanju deljenje fotografija dece na internetu.

- Fotografije deteta bez odeće ili u intimnim trenucima ne smeju završiti na internetu. Predatori mogu iskoristiti ove slike u svoje svrhe - upozorila je.

Jonev zaključuje da je zaštita dece na internetu odgovornost celog društva.

- Svi moramo da radimo zajedno kako bismo obezbedili siguran virtualni prostor za našu decu. To je naša dužnost i obaveza prema budućim generacijama - zaključila je.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

03:04

HVALA BOGU DA NIKO OD DECE NIJE STRADAO, KASTRACIJA JE PREBLAGA KAZNA Marković: Kada dođe do ovog momenta, postaje OPASNO!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track