VIŠNJA I TREŠNJA PROCVETALE USRED JESENI: Narodno verovanje otkriva šta to znači i kakva nas zima čeka! Ovo vam se neće svideti!
Foto: Hercegovina.info

u okolini Loznice i Požege

VIŠNJA I TREŠNJA PROCVETALE USRED JESENI: Narodno verovanje otkriva šta to znači i kakva nas zima čeka! Ovo vam se neće svideti!

Društvo -

Iako je zvanično započela jesen sa svojim karakterističnim vremenom koje prati ovu sezonu, priroda često donosi iznenađenja.

U čačanskom naselju Loznica, u dvorištu porodice Lukić, dogodilo se nešto neobično - višnja je procvetala kao da je proleće u punom jeku, piše Rina.

Ovo stablo višnje posađeno je pre oko pet godina i iako je nisko i malo, svake godine obiluje rodom. S jednog drveta, porodica Lukić uspe da napravi oko 20 litara soka i deset tegli slatkog.

Borislava Lukić, domaćica koja se najviše brine o ovom čudesnom stablu, kaže da su svi ukućani ostali bez reči kada su videli cvetalu višnju u ovom periodu godine. Čak su i komšije dolazile da se lično uvere u ovaj neobičan prizor, jer nisu mogli da poveruju da se tako nešto dešava krajem septembra.

višnja, cvet, cvet višnje, 0195667472
foto: Profimedia

Borislava izražava nadu da ovo neće uticati na rod naredne godine i dodaje, uz smeh, da bi ovo mogao biti jedan od dokaza klimatskih promena.

Ova pojava nije jedinstvena samo za čačansko naselje Loznica, već se slična situacija dogodila i u okolini Požege.

U domaćinstvu Filipovića, trešnja je procvetala uprkos dolasku jeseni. Ovakvi neobični prizori u prirodi često izazivaju iznenađenje i zadivljenost ljudi, a prema narodnom verovanju, ova pojava može nagovestiti oštru i dugu zimu.

Ova narodna verovanja dolaze od naših najstarijih sugrađana te ukoliko se desi da bilo koje voće po drugi put procevta u jesen to nagoveštava oštru zimu. Takođe, ukoliko bagrem ponovo procveta prema našim običajima to znači da će nam zimski meseci biti hladni i da će biti dosta snega.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track