VOJSKA SRBIJE IZVLAČI POUKE IZ RATA U UKRAJINI Vojni stručjak navodi u KOJE se naoružanje ulagalo: Moći ćemo da ometamo dronove!
Foto: Kurir Televizija, Petar Aleksić

sajam naoružanja

VOJSKA SRBIJE IZVLAČI POUKE IZ RATA U UKRAJINI Vojni stručjak navodi u KOJE se naoružanje ulagalo: Moći ćemo da ometamo dronove!

Društvo -

Treći dan sajma naoružanja u Beogradu obeležilo je predavanje legendarnog stručnjaka iz Velike Britanije Kristofera Fosa. On je na svom predavanju govorio o budućnosti vojnih transportnih vozila, koja će koristiti veštačku inteligenciju.

Srbiju postavlja među prve zemlje sveta u artiljeriji, a u jutarnjem programu na ovu temu je govorio Petrom Vojinović, urednik najuticajnijeg vazduhoplovnog portala Tango Six.

Miloš Vojinović
foto: Kurir Televizija

- Vojni sajmovi mogu da obuhvate sve vidove oružanih snaga, državne i privatne kompanije. Srbija već 11 puta organizuje ovaj sajam koji je započeo na vojnim poligonima da bi danas evoluirao u ovo što sada vidimo. Nikad je veći broj premijera i stranih izlagača na sajmu. Imamo istaknuto prisustvo kineske vojne industrije, takođe Iran je tu što je jako zanimljivo. Ono što mi pokrivamo je vazduhoplovna industrija koja je dobila dosta novina, kako u državnom tako i u privatno razvoju - rekao je Vojinović.

Istakao je da je prozvodnja oružja vođena iskustvom rata u Ukrajini, pa se najviđe ulagalo u oružje koje se na tamošnjem frontu pokazalo kao efikasno:

04:29

VOJSKA SRBIJE IZVLAČI POUKE IZ RATA U UKRAJINI Vojni stručjak navodi u KOJE se oružje ulagalo: Moći ćemo da ometamo dronove!

Imamo neverovatan broj bespilotnih letelica, odnosno dronova. Tu su i PVO sistemi gde i ove godine imamo nastavak razvoja pre svega artiljerijskih PVO sistema. Vidi se uticaj rata u Ukrajini po tome što se ulagalo u sredstva koja su na točkašima i na guseničarima kao što je Harps, koja se su se Ukrajini pokazala kao pretnja. Takođe, Ssobzirom na široku upotrebu dronova, radlilo se i na tom polju i sada će vojska Srbije imati mogućost da ometa potencijlane neprijateljske dronove.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

03:06

DESPOT IZ REPUBLIKE SRPSKE ZAINTERESOVAO CEO SVET! Inženjer: Vozilo je multifunkcionalno, može se koristiti za razne namene

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja