ŠOK! VODITELJI NISU MOGLI DA VERUJU ŠTA ČUJU: Đenović oštro o stavu crkve za vantelesnu oplodnju: To je isto kao ČEDOMORSTVO?!
Foto: Profimedia, AP, Kurir

kurir tv

ŠOK! VODITELJI NISU MOGLI DA VERUJU ŠTA ČUJU: Đenović oštro o stavu crkve za vantelesnu oplodnju: To je isto kao ČEDOMORSTVO?!

Društvo -

Aleksandar Ninković, sveštenik Beogradske nadbiskupije i Draško Đenović, verski analitičar, gostovali su u emisiji "Puls Srbije" u razgovoru o veštačkoj oplodnji i moralnoj strani ovog postupka iz ugla pravoslavne etike, odnosno katoličke dogme.

Aleksandar Ninković
foto: Kurir tv

Đenović se osvrnuo na to što kažu druge crkve Srpska i Ruska pravoslavna, istakavši da je njihov ugao i stav isti, i da nije reč samo o oplodnji nego i o čedomorstvu, a kako on navodi Srpska pravoslavna crkva se potpuno slaže po tom pitanju.

- Roditelj se može postati i na drugačiji način ne obaveznim - čedomorstvom. Svako dete koje je začeto vantelesnom oplodnjom tim postupkom ubija još dvoje troje svoje potencijalne braće i sestara - siguran je Đenović.

Vantelesna oplodnja (VTO):

Oplodnja koja podrazumeva uzimanje jajne ćelije iz tela žene, njenu oplodnju u laboratorijskim uslovima, i vraćanje oplođene jajne ćelije ili embriona u matericu posle nekoliko dana od oplodnje. Metoda je veoma komplikovana i iziskuje posebne uslove, posebnu laboratoriju i opremu kao i uvežbanu ekipu koja se sastoji od ginekologa, embriologa, genetičara, mikrobiologa, medicinske sestre i dr. Zbog ovih okolnosti ova metoda je veoma skupa.

03:27

ŠOK! VODITELJI NISU MOGLI DA VERUJU ŠTA ČUJU: Đenović oštro o stavu crkve za vantelesnu oplodnju: To je isto kao ČEDOMORSTVO!?

On ističe da je crkva oštro protiv toga, ali da je veštačka oplodnja svojevrsna samoživost.

- Oni mogu da budu roditelji i na drugi način mogu da usvajaju.To je samoživost. Oni ne žele oplodnju zbog deteta nego zbog sebe! Po zakonu Republike Srbije najveća razlika između usvojenika i usvojitelja je 42. godine, a ženi od 47 godina se dozvoljava vantelesna oplodnja - rekao je Đenović pa istakao:

- Zamislite ženu koja rodi sa 46 godina i imaće tinejdžerku kada bude imala 60 godina! Znači to dete je dobilo babu, a ne majku - tvrdi Đenović.

"Srpska pravoslavna crkva (SPC) nema jasno izražen stav o vantelesnoj oplodnji, a u Srbiji je 81 odsto ljudi pravoslavno, prema podacima sa poslednjeg popisa."

Savremeno društvo suočava se sa brojnim izazovima u vezi sa pitanjem vantelesne oplodnje, a Pravoslavna Crkva ima svoje nijanse u stavovima o ovom pitanju.

Bez institucionalnog okvira, vernici dobijaju različite poruke od različitih sveštenika.

„Gledajte na koji god možete način da dođete do vašeg potomstva, da je to blagosloveno, borite se za vašu decu, jer se borite za život.

„Neko kaže ta deca koja su dobijena, oni nisu deca, ma nemoj, sve je stvoreno od ljudskog DNK, ono što je Bog stvorio, niko ne može da stvori nešto ni iz čega, osim Boga", kaže u videu otac Predrag Popović, čiji kanal na Jutjubu ima više od 260.000 pratilaca.

„Ostavite se priče da vantelesna oplodnja nije blagoslovena i tako dalje, ako mene pitate SPC se nije oglasila da li je blagoslovena, ali ja blagoslovim svima kako god znaju i umeju da dođu do svoje dece", kaže ovaj sveštenik.

Dok se mnogi parovi suočavaju sa teškim odlukama u vezi sa roditeljstvom, važno je istražiti različite opcije i uzeti u obzir moralne i socijalne aspekte. Voditelju Pulsa Srbije do kraja nisu mogli da veruju da postoje ovakvi pogledi na VTO.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

06:41

RUSIJA I AZERBEJDŽAN IMAJU SLIČNE INTERESE NA KAVKAZU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track