KURIR NAŠAO DEVOJČICU ZORICU SA ČUVENE FOTOGRAFIJE! Srbiji se srce stezalo zbog ovog prizora, a onda je priča dobila OBRT
Nagrađena fotografija autora Đorđa Đokovića, Foto: Đorđe Đoković

fotografija "život sa druge strane" promenila joj sudbinu

KURIR NAŠAO DEVOJČICU ZORICU SA ČUVENE FOTOGRAFIJE! Srbiji se srce stezalo zbog ovog prizora, a onda je priča dobila OBRT

Društvo -

Na jednoj strani doterana devojčica, lice ukrašeno šljokicama, sa uživanjem pije sokić na rođendanu, a s druge strane devojčica zapuštenog izgleda i čežnjivog pogleda. Stoji ispred izloga restorana i gleda umilno i setno u svoju vršanjkinju, deli ih staklo... Dele ih sreća i tuga!

Ovako bi se ukratko mogla opisati fotografija "Život sa druge strane" Đorđa Đokovića, nastala u aprilu 2022, koja je potom osvojila prvu nagradu na konkursu Nacionalne geografije. Upravo zahvaljući toj slici danas devojčica koja je bila "s druge strane" živi lepšim i boljim životom - životom dostojnim jednog deteta!

Zove se Zorica, a Đorđe je pre nekoliko dana dobio od prijateljice divnu vest da je ta devojčica u hraniteljskoj porodici u okolini Valjeva i da je pošla u prvi razred.

- Video sam da je nakon što sam dobio nagradu devojčicu pronašla ekipa Prve televizije i posle toga nisam ništa čuo o njoj. Pre nekoliko dana sam dobio tu poruku. Da nije bilo te nagrade, tog konkursa Nacionalne geografije, da nisam napravio tu fotografiju, ko zna gde bi ona danas bila i kako bi živela - priča za Kurir Đorđe.

Fotograf Đorđe Đoković koji je uslikao malu Zoricu
Fotograf Đorđe Đoković koji je uslikao malu Zoricufoto: Đorđe Đoković

Kaže da ga je veoma obradovala vest da je mala Zorica dobro i da je u porodici koja lepo brine o njoj.

- Ako je ta fotografija to uspela, meni nema veće nagrade! Nadam se da je srećna, da će ostati kod tih ljudi i da će imati lep život. Čuo sam da je ta žena koja ju je prihvatila divna. Nadam se da ću se jednog dana upoznati sa Zoricom.

Kako je nastala fotografija

Zoricu su poslužili slatkišima

Tvorac fotografije Đorđe ispričao je da je nastala na jednom dečjem rođendanu na kom je bio angažovan.

- Video sam scenu gde ona stoji zalepljena za izlog i video sam i ovu drugu devojčicu koja pije sok. Njih dve su prvo stajale i gledale se, hteo sam to da fotkam. Međutim, ova devojčica se okrenula i ja sam promenio poziciju i napravio fotografiju. Nakon toga je Zorica ušla unutra, poslužili su je sa slatkišima i otišla je, posle toga je nisam više viđao.

Nagrađena fotografija autora Đorđa Đokovića
Nagrađena fotografija autora Đorđa Đokovićafoto: Đorđe Đoković, Privatna arhiva

Kurir je pronašao i malu Zoricu, pričali smo s njenom hraniteljkom Dragicom Avramović. Ona je na televiziji videla prilog o devojčici sa te čuvene fotografije i u sebi je, kaže, molila boga da joj je pošalje, da je odgaja. Početkom juna ove godine s radnicima centra za socijalni rad ušetala je u dom Avramovića devojčica.

- Tek kasnije sam shvatila da je Zoka u stvari ta devojčica iz televizijskog priloga. Bog mi ju je poslao. Pored Zoke, koja ima sedam godina, kod nas u porodici je još četvoro dece uzrasta 15, 12 i šest godina, a imam i sina (34) i ćerku (32). Dečica me zovu baba, tako smo se dogovorili, jer ja imam 58 godina. Zoka je krenula u prvi razred, nije znala neka slova da upotrebi, ali je sad sve krenulo nabolje - priča nam Dragica.

Dragica Avramović
Dragica Avramovićfoto: Privatna Arhiva

Kaže da njoj i njenom suprugu ništa nije teško, da su deca dobra i poslušna, kao i da je mnogo lepo što se u selu čuje dečja graja.

- Isprva je Zorica trebalo kod nas da bude dve nedelje, međutim, postignut je dogovor da ostane duže. Potrudiću se da ostane zastalno, nije ona kriva što joj je život bio takav. Potrudiću se da joj pružim sve što mogu i da napravim dobrog čoveka od nje. Ona je poslušna i voli školu, voli da radi domaći, voli kad sedimo da mi plete kikice - veli Dragica i dodaje:

- Zorica je bila loše kad je došla, bila je mršava, zapuštena, ali je napravljen veliki pomak. Odmah nas je prihvatila, voli da bude ovde. Kad je pitam da li bi volela da vidi mamu i babu, ona kaže: "Volela bih da ih vidim, ali ne da živim s njima. Meni je ovde lepo, ja odavde neću da idem nigde."

Kurir.rs/ Mina Branković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track