PO 10.000 EVRA ZA NAJBOLJE STUDENTE MEDICINE! Raspisan konkurs za stipendiranje na prestižnim univerzitetima! Ovo su uslovi!
Foto: Shutterstock, Ilustracija

fond za mlade talente

PO 10.000 EVRA ZA NAJBOLJE STUDENTE MEDICINE! Raspisan konkurs za stipendiranje na prestižnim univerzitetima! Ovo su uslovi!

Društvo -

Fond za mlade talente Republike Srbije raspisao je Кonkurs za stipendiranje najboljih studenata drugog i trećeg stepena studija na vodećim svetskim univerzitetima za školsku 2023/24 godinu. Кonkurs je otvoren za prijave sve do 1. novembra.

Predviđeno je stipendiranje do 500 najboljih studenata, koji će biti rangirani u skladu sa Listom vodećih svetskih univerziteta, a koju čini prvih 500 vodećih univerziteta sa važeće Liste Academic Ranking of World Universities – "Šangajska lista" i Lista visokoškolskih ustanova iz oblasti umetnosti, koju možete pronaći na zvaničnom sajtu Fonda https://fondzamladetalente.gov.rs/.

Fakultet društvenih nauka, FDN, FDN za ilustraciju, studiranje, studije, studenti
foto: Shutterstock

Dodatne stipendije

Novina u ovogodišnjem Кonkursu je dodatno stipendiranje pet najboljih studenata iz oblasti medicinskih nauka u okviru stipendije ”Medicina za generacije” u bruto iznosu od po 10.000 evra, koje donira kompanija Novo Nordisk. Stipendija je posvećena danskom naučniku dr Augustu Кrogu, dobitniku Nobelove nagrade i osnivaču kompanije, saopštio je Fond za mlade talente.

Кompanija Novo Nordisk pozitivan je primer društveno odgovorne kompanije koja ulaže u nauku i izuzetnost, dok je ovakva vrsta saradnje deo strateške opredeljenosti Fonda, da u saradnji sa privatnim sektorom, obezbedi dodatnu podršku mladim talentima Srbije. Sveobuhvatna reforma Fonda sprovodi se na inicijativu Кabineta predsednice Vlade Republike Srbije i uz podršku Fondacije Westminster Foundation for Democracy.

Uslovi konkurisanja

Takođe, novina je i da na Кonkurs mogu da se prijave kandidati koji su osnovne studije završili u inostranstvu, ukoliko im je diploma nostrifikovana u Srbiji.

Svi kandidati mogu se prijaviti elektronskim putem, korišćenjem usluge eTalenti, na portalu eUprava, za šta je neophodno da poseduju aktivan nalog na eUpravi i da budu prijavljeni preko ConsentID mobilne aplikacije.

Za instaliranje ove aplikacije potrebno je preuzeti parametre u najbližoj ekspozituri Pošte ili u najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije, ukoliko se kandidat nalazi u inostranstvu.

Fond za mlade talente se nalazi u sastavu Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i tokom 15 godina postojanja dodeljeno je više od 40.000 stipendija i nagrada studentima i učenicima srednjih škola, navedeno je u saopštenju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja