SKANDALOZAN SNIMAK ZGROZIO SRBIJU: Influenser šamarao devojčicu i dečaka - roditelji OGORČENI! (VIDEO)
Influenser Svetozar Igić šamara decu, Foto: Printskrin

OGORČENI

SKANDALOZAN SNIMAK ZGROZIO SRBIJU: Influenser šamarao devojčicu i dečaka - roditelji OGORČENI! (VIDEO)

Društvo -

Snimak na kojem mladi pevač i tiktoker Svetozar Igić, naročito popularan kod dece, šamara dečaka i devojčicu uznemirio je i zabrinuo mnoge roditelje u Srbiji!

Na Instagram storiju jedne tiktokerke nedavno je objavljen video-zapis sa opisom "Lepo njima, lepo njemu", na kojem se Igić na ovaj način "igra" s njenim sinom i ćerkom sa opaskom: "Sviđa vam se!"

Redakciji Kurira javilo se nekoliko zabrinutih roditelja, koji su ogorčeni zbog ponašanja ovog i nekih drugih influensera i tiktokera čije snimke na internetu gledaju i njihova deca.

- Truju nam decu i promovišu skup život, neke druge vrednosti, skupa kola, drogu, pesme koje pljuju po ženama, ali ovo je prešlo granicu. Videla sam snimak tiktokera Svetozara Igića kako šamara decu i još podstrekuje na "sviđa vam se", užasnuta sam činjenicom da me je moje dete malopre udarilo uz objašnjenje da je to videlo na Tiktoku. Taj dečko koristi svoju slabu popularnost da prezentuje nasilje - uznemirena je jedna majka.

šamar, Tik Tok
foto: Printskrin

Dodala je i da ima onih koji promovišu nemoralne vrednosti, te da je među njima influenser Aleksandar Mojić Mojke, za koga ona tvrdi da na Onli fans nalogu objavljuje neprikladne fotografije.

00:17

influenser Svetozar Igić šamara decu

Roditelji koji su se javili Kuriru pozivaju na odgovornost tiktokere i influensere koji omladini prezentuju loše modele ponašanja.

- Često snimci koje oni objavljuju na pravi pogled deluju bezazleno, ali neki od njih im šalju poruku da je nasilje prihvatljivo - reči su jednog roditelja.

Influenseri neretko promovišu neprimeren sadržaj, novac, prostakluk, golotinju, pa i nasilje, s druge strane ima i dobrih profila, koji su edukativni za decu, te ne bi bilo loše da se oni čije kanale prate mladi ugledaju na njih.

šamar, Tik Tok
foto: Printskrin

Sagovornici Kurira napominju da je teško kontrolisati sadržaj koji deca gledaju, ali da ga ipak treba ograničiti. Podsećaju i na to da svaka osoba koja nešto promoviše treba za to i da snosi odgovornost.

Dragana Soćanin
Dragana Soćaninfoto: Media Centar

- Važno je da roditelji s decom razgovaraju i imaju otvoren odnos, da im deca kažu šta gledaju, da se stvori taj odnos poverenja. Kada roditelj sazna šta dete gleda, da razgovara o tome. Koliko god nešto može biti predstavljeno kao smešno, deci se mora staviti do znanja da nije smešno. Što se tiče tiktokera i influensera koji skupljaju lajkove na takve stvari, to treba prijaviti, krenuti od policije. Pored toga, na mrežama postoji i opcija gde se može prijaviti neprimeren sadržaj - navela je za Kurir Dragana Soćanin iz udruženja Roditelj.

Influenser Aleksandar Mojić Mojke

Mogu deci da budem uzor

Influenser Aleksandar Mojić Mojke za Kurir demantuje tvrdnje majke da ima Onli fans, te smatra da njegov profil na društvenim mrežama treba da služi kao primer drugima:

Aleksandar Mojić
Aleksandar Mojićfoto: Kurir tv

- Mislim da je dovoljno da me ljudi upoznaju i vide šta kačim na društvene mreže da bi shvatili kakav sam. Profesionalni vaterpolista, diplomirani komunikolog, koji dolazi iz normalne porodice koja ga je lepo vaspitala. Sadržaj koji plasiram obuhvata mene kao ličnost i ono što sam ja. Ja nisam tu da vaspitavam bilo čiju decu, ali definitivno mogu biti uzor deci po svemu navedenom. Živimo u zemlji Srbiji, gde ako okačite sliku s mora u kupaćem s devojkom, vi ste loš primer. Ne bih se složio. Pored svih navedenih stvari, ja nemam razloga bilo kome da se pravdam, jer ne smatram da radim bilo šta loše, naprotiv. Ne psujem, ne pušim, ne drogiram se, ne prostituišem se. A svi ti što misle da sam loš primer neka prvo pogledaju sebe i u svoje dvorište, pa nek pokušaju nešto da mi kažu.

Psihoterapeut Jelena Manojlović podseća da je u toku kampanja "Prijavi sajber-nasilje", te da je paradoksalno to što ga neko na internetu promoviše.

- Na strani sam roditelja koji apeluju da svaka osoba za svaku svoju aktivnost treba da snosi odgovornost. Deca uče po modelu, ona će naravno da se ponašaju kao influenseri ili tiktokeri. Država treba da se pozabavi odgovornošću promovisanja ilegalnih aktivnosti na društvenim mrežama, pogotovu nasilja. Krivi su i influenseri, ali delom i roditelji. Influenseri treba da se dozovu pameti i da shvate da ih prate deca, a roditelji da povedu više računa o sadržaju koji deca gledaju i da pričaju s njima o tome - rekla je Manojlovićeva za Kurir.

Jelena Manojlović
Jelena Manojlovićfoto: Kurir

Tiktoker Svetozar Igić rekao je za Kurir da ovde nije reč o klipu, već o Instagram priči koja je istekla nakon 24 sata, a koju je okačila majka pomenute dece.

- Ukoliko ona kao majka nije pronašla ništa loše u mom ponašanju prema njenoj deci onda zaista smatram da istim ponašanjem nije mogao biti pogođen niko drugi - kaže on i navodi i da već preko nedelju dana pokušava da skrene pažnju na akciju prikupljanja pomoći za Srbe na Kosovu i Metohiji.

- Na ozloglašenom Tiktoku smo prethodne nedelje prikupili oko 950 evra koje su prosleđene organizaciji “Srbi za Srbe” a inspirisane herojakim činom proslavljenog košarkaša Alekse Avramovića. To je poruka, edukativni sadržaj i pristojnost koju ja propagiram - istakao je Igić.

Kurir.rs/ Mina Branković

Bonus video:

01:26

MI POSTAJEMO E - GRAĐANI, A BEZBEDNOST NA INTERNETU GORUĆI PROBLEM! Stručnjak navodi šta je potrebno da bi se zaštitila DECA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja