Ilić: Otvaranje rudnika nikla ne dolazi u obzir

Ilić: Otvaranje rudnika nikla ne dolazi u obzir

Društvo -
Bilo kakve investicije u tom pravcu nisu u skladu sa zakonima koje smo doneli i kriterijumima koji treba da se poštuju za takvo ulaganje, rekao ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić

BEOGRAD - Otvaranje rudnika nikla i bilo kakve investicije u toj oblasti u Srbiji u ovom trenutku ne dolazi u obzir, izjavio je danas ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić.

"Nećemo dozvoliti da se bilo šta radi na tome bez velikih garancija i zajedničkog stava države, ali i saglasnosti određenih lokalnih sredina koje u ovom slučaju ne prihvataju bilo kakve investicije", kazao je Ilić i naveo da vlada o mogućoj eksploataciji nije razgovarala.

"Bilo kakve investicije u tom pravcu nisu u skladu sa zakonima koje smo doneli i kriterijumima koji treba da se poštuju za takvo ulaganje", kazao je on.

Po njegovim rečima, lokalne samouprave imaju loše iskustvo - narušeno zdravlje ljudi u okolini termoelektrana i kopova.

Ministar građevinarstva je rekao da nije protiv istraživanja nalazišta nikla, ali da je protiv eksploatacije.

Ilić je istakao da je Srbija dovoljno upropašćena eksploatacijom uglja, a nije vršena rekultivacija zemljišta, dodavši da mnoge investicije nisu imale program očuvanja životne sredine.

"Bilo je primedbi na rad termoelektrane, gde je trebalo pooštiriti kriterijume očuvanja životne sredine. Termoelektrana ovde više zagađuje životnu sredinu nego negde nuklearne elektrane", kazao je Ilić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track