NAJTEŽI PACIJENT MI JE DEVOJČICA KOJOJ SMO ODSTRANILI PLUĆNO KRILO NAKON PADA S MOTORA: Dr Janković: Danima je bila u komi
Foto: Zorana Jevtić, Shutterstock

Svetski dan anestezije

NAJTEŽI PACIJENT MI JE DEVOJČICA KOJOJ SMO ODSTRANILI PLUĆNO KRILO NAKON PADA S MOTORA: Dr Janković: Danima je bila u komi

Društvo -

Jedan od najtežih pacijenata bila mi je devojčica kojoj je nakon pada s motora moralo hitno da se odstrani jedno plućno krilo. Danima je bila u veštačkoj komi, kojom smo kupovali vreme dok drugo plućno krilo ne bude spremno da adekvatno preuzme razmenu gasova. Tada smo uveli i dodatne smene zarad 24-časovnog nadzora nad njenim stanjem. Sve je, na kraju, bilo dobro. Ona sada ima svoju porodicu - kaže za Kurir prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktora UKC Niš i predsednik Udruženja anesteziologa i intenzivista Srbije, povodom 16. oktobra, Svetskog dana anestezije.

Dosta je izazova bilo i pacijenata koje su uspeli da vrate sa dna. Naravno, uz timski rad i pomoć i drugih specijalista.

dr Radmilo Janković, Radmilo Janković
foto: Zoran Jevtić

- Takav je bio slučaj kod naše Milice "trudnice" i njene bebe Nikoline, sjajne Jelene Soldatović i mnogih drugih koji su uspeli da prežive gotovo bezizlazne situacije. Teških pacijenata je bilo dosta u vreme kovida, ali nam najteži često dolaze iz saobraćajnih nezgoda - priča prof. Janković.

Biti anesteziolog nosi veliku odgovornost jer rizika od anestezije može biti dosta.

- Od obične alergijske reakcije do infarkta srca, plućne tromboembolije, pa i srčanog zastoja za vreme hirurške intervencije. Komplikacije kojih se sami anesteziolozi najviše boje, a vezane su za njihov rad i primenu anestezioloških lekova, jesu maligna hipertermija, aspiraciona pneumonija, nemogućnost obezbeđenja disajnog puta i eventualno hipoksično (nedostatak kiseonika, prim. nov.) oštećenje mozga, analfilaktička reakcija na lek. Napominjem, mada nije pravilo, da su komplikacije češće kod pacijenata sa određenim pridruženim bolestima - ističe anesteziolog i dodaje da je upravo zato pregled anesteziologa poslednji među pregledima pred operaciju, a njegova saglasnost za nju je krucijalna.

anesteziolog
foto: Shutterstock

Anesteziologa manjka svugde u svetu jer potreba za njima raste usled zahteva moderne medicine:

- Situacija u Srbiji, nažalost, nije nimalo bolja, a posebno je teška u malim mestima. I u državnoj i u privatnoj zdravstvenoj praksi ukupno radi nešto malo manje od 1.000 anesteziologa. Ali ništa nije nerešivo. Potrebna je samo dobra kadrovska organizacija. Jedan deo anesteziologa država je obezbedila putem volonterskih specijalizacija, a tako je i UKC Niš dobio dodatnu pomoć ovih mladih ljudi.

Kurir.rs/J. S. Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja