U BEOGRADU OTVOREN MUZEJ DRAŽI MIHAILOVIĆU: Spomen soba se nalazi u Bregalničkoj ulici na mestu porodične kuće generala FOTO
Foto: Nemanja Nikolić

U BEOGRADU OTVOREN MUZEJ DRAŽI MIHAILOVIĆU: Spomen soba se nalazi u Bregalničkoj ulici na mestu porodične kuće generala FOTO

Društvo -

U Beogradu je danas u 17 časova otvoren muzej Dragoljubu Draži Mihailoviću.

1 / 13 Foto: Petar Aleksić

Spomen soba se nalazi u Bregalničkoj ulici na mestu gde se nalazi porodična kuća Mihailovića, a spomenik je otkrio poznati akademik Matija Bećković.

Muzej Draži Mihajloviću
foto: Petar Aleksić

Okupio se veliki broj ljudi u Bregalničkoj ulici. Pevale su se pesme, vijorile zastave sa Dražinim likom, a prisutnima se obratio Matija Bećković, dok je pre njega nastupao guslar Boško Vujačić sa terase na prvom spratu.

“Braćo i sestre, dame i gospodo, u Bregalničkoj ulici na mestu gde mu je bila kuća, otkrivamo spomenik bezgrobnog generala. Njegova ulica se mogla zvati i Cerska ili Kajmakčalanska. Taj spomenik treba nama, ne njemu. General Mihailović nema premca među srpskim novomučenicima. General Mihailović je proglašen izdajnikom, a time je i srpski narod izdajnički.

Muzej Draži Mihajloviću
foto: Nemanja Nikolić

Ponavljao je samo jedno, nikada nigde i ni po koju cenu pod kojom komandom nije bilo saradnje sa okupatorom. Revizijom nazivaju otkrivanje istine. Bez pomirenja nema nade ni spasenja", rekao je Bećković.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track