GRADONAČELNICA NIŠA O ODŠTETAMA GRAĐANIMA ZBOG UJEDA PASA: Evo koliko godišnje naplate Nišlije zbog , MILIONSKA SUMA!
Foto: Shutterstock

MNOGO ZLOUPOTREBA

GRADONAČELNICA NIŠA O ODŠTETAMA GRAĐANIMA ZBOG UJEDA PASA: Evo koliko godišnje naplate Nišlije zbog , MILIONSKA SUMA!

Srbija -

Grad Niš izdvajao je proteklih godina iz svog budžeta 80 do 100 miliona dinara na ime odštete građanima koje su ujeli napušteni psi, izjavila je danas gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i najavila izmenu algoritma za utvrđivanje ujeda, kako bi se što pre smanjila zloupotreba.

- Mnogo puta do sada smo se sastajali sa svim nadležnim. Domom zdravlja gde se građani javljaju za lekarsku pomoć i Kliničkim centrom, Osnovnim sudom. Algoritam još nije dovoljno dobro utvrđen. Zna se šta se radi kada se naši sugrađani jave zdravstvenoj ustanovi, ali da li je to stvarni ujed psa i da li je to pas sa ulice ili vlasnički pas? Zloupotreba ima i mi to vidimo po imenima ljudi kojima se novac isplaćuje. Vidimo i po imenima advokata i advokatskih kancelarija koje ih zastupaju - istakla je Sotirovski.

Ona je kazala da je Grad Niš potpisao ugovor sa Udruženjem za zaštitu životinja „Pit“ i krenuće sa uklanjanjem napuštenih pasa sa ulica.

- Uklanjanje pasa jeste jedan od naših prioriteta koji ćemo sprovoditi narednih nekoliko meseci. Radićemo fazno, jer nije moguće u jednom trenutku ukloniti sve pse sa ulica. Prihvatilište na Bubnju koje ćemo proširiti i daće mogućnost da roditelji sa decom koji žele da udome psa, mogu da dođu, da ga izaberu i preuzmu. Nama je prvenstveni cilj zaštita sugrađana, pa onda zaštita životinja. Da psi budu na jednom mestu, da su siti i zdravi - kazala je Sotirovski.

Ona je dodala da će psi biti zbrinuti u prihvatilištu po standardima Evropske unije.

- Činjenica je da ima problema, da se naši sugrađani javljaju zbog grupa pasa pre svega u centru grada, ali i u parkovima, selima. Kada bi podigli svest građana da svoje ljubimce čipuju i sterilišu, onda bi imali manje pasa na ulicama - izjavila je Sotirovski.

Gradski većnik Miroslav Đokić je podsetio da je u Nišu u toku akcija besplatne sterilizacije i pregleda vlasničkih pasa, koja se radi zajedno sa udruženjima za zaštitu životinja kako bi se smanjio broj napuštenih pasa.

Prema Đokićevim rečima, azil za pse koji će se graditi u Nišu imaće mesta za 500 pasa.

Kurir.rs/Pink

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track