OZBILJAN PROBLEM U SRBIJI! U protekle 4 godine isplaćeno 5 MILIJARDI DINARA odštete zbog ujeda pasa
Foto: Shutterstock

direktno iz državne kase

OZBILJAN PROBLEM U SRBIJI! U protekle 4 godine isplaćeno 5 MILIJARDI DINARA odštete zbog ujeda pasa

Društvo -

Nije teško izračunati koliko vrtića može da se napravi, ili koliko škola može da se renovira i opremi sa pet milijardi dinara.

Upravo toliko novca su lokalne samouprave za protekle četiri godine isplatile gradjanima na ime odštete od ujeda pasa, navodi se u izveštaju Državne revizorske institucije!

Tetanus, ujed, Ujed Psa, Besan Pas
foto: Shutterstock

O ovoj temi danas govorila je profesorka na Katedri za zoohigijenu Fakulteta veterinarske medicine dr Marijana Vučinić u emisiji "Puls Srbije" na Kurir televiziji.

Prof. dr Vučinić ističe da je ovo ozbiljan problem u Srbiji.

- Ovo je ozbiljan problem. Tek kad neko postane žrtva ujeda, tada se govori o problemu. Mi smo društvo koje ima puno problema sa administracijom. Princip odgovornog vlasništva podrazumeva da oni koji imaju pse da budu registrovane kao i njihovi psi. Mi još nismo stigli do tog stepena. Mislim da se nismo puno odmakli od 1999 godine. Problem je i u resursima, da li imamo dovoljno osposobljene komunalne inspekcije kako bi se stalo ovome na put. Jedno vreme postojala je komunalna inspekcija koja je kontrolisala ljude na Tašmajdanu. Dok imate pse lutalice na ulicama, vi nemate zakonsko opravdanje da kontrolišete nekog vlasnika psa da li je pustio psa bez povoca - rekla je gostujući u emisiji "Puls Srbije" na Kurir televiziji prof. dr Vučinić.

02:59

OZBILJAN PROBLEM U SRBIJI! U protekle 4 godine isplaćeno 5 MILIJARDI DINARA odštete zbog ujede pasa

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

03:12

Analiza krpelja u JKP Gradska čistoća

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track