DOMOVI ZDRAVLJA PUNI, A GRIP U SRBIJI JOŠ NIJE ZVANIČNO POTVRĐEN: Šta to onda građane masovno obara s nogu

respiratorne infekcije

DOMOVI ZDRAVLJA PUNI, A GRIP U SRBIJI JOŠ NIJE ZVANIČNO POTVRĐEN: Šta to onda građane masovno obara s nogu

Društvo -

U Srbiji još nije potvrđeno prisustvo virusa gripa, a nema ko se ne žali da se loše oseća, da mu curi nos, kašlje, ima temperaturu...

Repsiratorne infekcije su normalne za ovo doba godine, čekaonice u domovima zdravlja su pune, samo što referentna nacionalna laboratorija "Torlak" nije zvanično detektovala virus gripa.

devojke, studentkinje, čekaonica, trudnice
foto: AP/Ilustracija

Dok se to ne desi, a verovatno će biti obelodanjeno u narednim danima, preporuka je da se ljudi vakcinišu kako bi što bezbolnije pregurali zimske dane.

Oni koji sada sa svim simptomima sumnjaju da imaju koronu, preporuka je da odu da se testiraju, što je prema podacima "Batuta" od 12. do 19. oktobra učinlo oko 20.000 ljudi, a nešto ispod 4.500 je imalo pozitivne rezultate.

0557333835, koronavirus, korona virus, PCR test, testiranje
foto: Profimedia/giovanni cancemi / Alamy

Osim apela da se građani vakcinišu protiv sezonskog gripa, takođe se pozivaju svi koji su narušenog zdravlja i stariji od 65 godina da se imunizuju i protiv kovida.

Sada su u opticaju bivalentne vakcine, koje mogu da prime u domovima zdravlja i na Institutu za javnost zdravlje, a koja se daje posle primarne i pokriva najveći broj sojeva.

Kurir.rs

Bonus video:

00:49

DETEKTOVANE FEKALIJE U VODI! Meštani GORNJOMILANOVAČKOG sela na OVAJ način preživljavaju: Dom zdravlja, vrtići, škole u problemu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track