IGOR JURIĆ OBJASNIO KAKO ĆE FUNKCIONISATI SISTEM "PRONAĐI ME" Od informacije o nestanku mediji su u obavezi da prekidaju program
Foto: Kurir televizija

sistem "pronađi me" počeo sa radom

IGOR JURIĆ OBJASNIO KAKO ĆE FUNKCIONISATI SISTEM "PRONAĐI ME" Od informacije o nestanku mediji su u obavezi da prekidaju program

Društvo -

U Srbiji je, po uzoru na Amber alert, počeo sa radom sistem za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka deteta "Pronađi me".

Ovaj sistem funkcionisaće tako što će nakon prijave policiji prioritet biti pronalaženje nestalog deteta u najkraćem vremenskom roku.

Sam sistem će se razvijati u dve faze - u prvoj fazi su ključni mediji, mobilni operateri i Javno preduzeće "Putevi Srbije". Druga faza uključuje mesta gde je velika frekvencija ljudi, kao što su benzinske pumpe, tržni centri, banke, ali i društvene mreže.

Igor Jurić
foto: Kurir televizija

O sistemu Pronađi me govorio je u emisini Puls Srbije Igor Jurić iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu.

- Osam godina smo moj tim i ja prolazili kroz mnogo toga dobrog i lošeg. Bilo je kucanja na razna vrata, ali juče je bio jako dobar osećaj.Od kada je Tijana nestala zaista sam mnogo razmišljao kako bi se moglo pomoći detetu kad se nađe u takvoj situaciji, kako da se ubrza potraga. Kada vidiš da je velika podrška države i građana to je zaista dobar osećaj - rekao je Jurić i dodao:

- Bićemo prva zemlja u regionu koja ima nešto ovako i zaista delom pokazuje da mi imamo nešto da uradimo za našu decu.

Objasnio je kako će sistem funkcionisati:

- Sistem će pokretati načelnici policijskih uprava onda kada se informišu vezano za okolnosti nestanka, kada su ispunjeni svi kriterijumi, a pre svega mislim na uzrast deteta. Ako je dete mlađe od 7 goodina automatski se pokreće sistem. Ali i ako je mlađe od 18 godina, a ima neki invaliditet ili autizam takođe će se sistem automatski pokretati, jer ta deca nisu u stanju o sebi da se brinu.

00:53

IGOR JURIĆ OBJASNIO KAO ĆE FUNKCIONISATI SISTEM PRONAĐI ME Od informacije o nestanku mediji su u obavezi da prekidaju program

- Kad se sistem pokrene tada ćete i vi mediji u prvih 8 sati biti u obavezi da prekidate program na svakih 30 minuta kada će te objavljuvati informacije o nestanku deteta. Nakon tih osam sati do isteka 48 sati na svakih sat vremena će se prekidati program na isti način. Posle toga se smatra da je javnost dovoljno informisana. Takođe svi građani će dobiti poruku da je dete nestalo.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

02:07

MEĐU UHAPŠENIMA ZBOG PEDOFILIJE IMA I POVRATNIKA?! Igor Jurić: Javni registar je neophodan posebno iz JEDNOG RAZLOGA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja