"KOMUNIZAM NIJE UREĐENJE ZA UZOR, ALI NAM JE OSTAVIO SISTEM U NASLEĐE" Radić: Na žalost, i njega smo izgubili uplivom politike
Foto: Kurir televizija

crveni karton

"KOMUNIZAM NIJE UREĐENJE ZA UZOR, ALI NAM JE OSTAVIO SISTEM U NASLEĐE" Radić: Na žalost, i njega smo izgubili uplivom politike

Društvo -

Gost Svetislava Barase u emisiji Crveni karton na Kurir TV bio je vojni analitičar Aleksandar Radić.

Voditelja i auutora emisije zanimalo je kako se ovde najveći broj stvari radi amaterski ako smo od Jugoslavije nasledili većinu resursa.

- Zbog prodora politike. Ne bi trebalo da uzimamo komunistički sistem kao merodavan, ali je to bio sistem koji vam je ostavio u nasleđe državnu upravu i kako se organizuje upravni aparat. Ulazak politike je suštinski promenio stvari. Milošević je znao imena nekoliko generala, imate zapisnike sa sednica Vrhovnog saveta odbrane gde vidite da Milošević nije upoznat s tim generalima, gde postavlja pitanje, a oni mu za vodeće ličnosti daju neke karakteristike, ponekad maliciozno, ponekad vidite da se tu namešta neka igra, ali Milošević se nije mešao dok mu ne daju sve informacije. Imate utisak da se do zadnjeg vojnika danas pita, da svačiji ego mora da bude zastupljen, da je politika ta koja drastilno narušava sistem jer se traži podobnost i poltronizam - rekao je Radić.

- U srži vojske je da imate lojalnost pretpostavljenima, uključujući i političko odlučivanje, a s druge strane jednu dozu otresitosti. Balans odanosti pretpostavljenosti i otresitost je ono što stvarate u takvim sistemima. Vi morate da budete spremni da sami donesete neku odluku, da sprovedete akciju, da rešite problem, a ne da čekate da se sastane državni vrh da bi rešio vašu situaciju. Nažalost, izgleda da je naš sistem, grubo rečeno, postao impotentan. Vidite vojni vrh koji služi samo za dekor na televiziji i to tako već dugo funkcioniše. A zapravo, samo čekaju da dobiju stan i interno pričaju da se ne slažu s tim, ali čekaju stan. Pomislio sam na generala koji ima mesto u kontroli letenja, fine neke parice mu ležu na račun. I vi od takvog čoveka očekujete da bude muško? Naravno da nije muško, taj neće nikom da se suprotstavi i da ima svoj stav - dodao je.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track