POSLE PISANJA KURIRA, SVA DECA S DIJABETESOM DOBIĆE MODERNE MERAČE ŠEĆERA: Ministar Memić ih je kupovao na crno za svoje dete!
Foto: Shutterstock

važna vest

POSLE PISANJA KURIRA, SVA DECA S DIJABETESOM DOBIĆE MODERNE MERAČE ŠEĆERA: Ministar Memić ih je kupovao na crno za svoje dete!

Društvo -

Fri stajl libra senzori za kontinuirano merenje nivoa šećera biće uskoro dostupni o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za svu decu do 18 godina obolelu od dijabetesa tipa 1, koja su na terapiji insulinskom pumpom, i za svu decu sa nestabilnim dijabetesom, najavila je direktorka RFZO prof. dr Sanja Radojević Škodrić.

Sanja Radojević Škodrić
Sanja Radojević Škodrićfoto: RFZO

Time se, kako je dodala, ispunjava ono što su tražila udruženja pacijenata.

Kako je objasnila, pravo na senzore o trošku osiguranja za decu do 18 godina uvedeno je 2020. godine.

- Tada je u Srbiji registrovan bio samo jedan tip senzora, a prošle godine su registrovana još tri, tako da su sada pacijentima na raspolaganju četiri vrste senzora od tri različita proizvođača. Novina je da sam razgovarala sa predstavnicima kompanije koja proizvodi libra senzore, koje su udruženja pacijenata tražila. Oni do sada nisu bili zainteresovani da se registruju u Srbiji, a nakon razgovora rekli su da hoće da se registruju. Sledeće nedelje imamo sastanak i tada ćemo tačno znati kada će senzori libra biti dostupni pacijentima - kazala je Radojević Škodrić.

Podsetimo, o problemima dece obolele od dijabetesa, uključujući i nemogućnost nabavke savremenih senzora o trošku države jer nisu bili registrovani u Srbiji prvi je pisao Kurir.

Na to je u ispovesti za naš list pažnju skrenuo Husein Memić, ministar turizma i omladine, koji je prema sopstvenom priznanju, svom detetu s dijabetesom morao na crno da kupuje moderne merače šećera, jer nisu bili registrovani u Srbiji pa samim tim ni dostupni u legalnoj prodaji.

Husein Memić
foto: Kurir Televizija, Shutterstock

Nakon serijala naših tekstova država je najpre uvela protokole o postupanju sa decom obolelom od dijabetesa u obrazovnim ustanovama i na đačkim putovanjima, a konačno će dobiti i željene moderne senzore za kontinuirano merenje nivoa šećera.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja