JEDAN OD NAJVAŽNIJIH SRPSKIH VLADARA I NAJVEĆI ZADUŽBINAR: Posle presvlačenja moštiju kralja Milutina, njegova odežda u OVOJ CRKVI
Foto: Printscreen

JEDAN OD NAJVAŽNIJIH SRPSKIH VLADARA I NAJVEĆI ZADUŽBINAR: Posle presvlačenja moštiju kralja Milutina, njegova odežda u OVOJ CRKVI

Društvo -

Kralj Milutin smatra se najvećim graditeljem i donatorom srpskih crkava i manastira među Nemanjićima – za skoro četiri decenije vladavine podigao je i obnovio 40 hramova. Srpska pravoslavna crkva ga je kanonizovala 1324. godine kao Svetog kralja. Svake godine brojni poklonici odaju poštovanje njegovim moštima koje počivaju u Sofiji.

U Crkvi Svete Nedelje u Sofiji i ovog 29. oktobra, na dan smrti kralja Milutina, služena je sveta arhijerejska liturgija s presvlačenjem moštiju Svetog kralja koje od 1460. godine počivaju u Bugarskoj.

„Govorimo o jednom od naših najvećih vladara kroz istoriju naše pravoslavne Srbije, čoveka i svetitelja koji je mnogo doprineo da se crkva raširi i da na najbolji mogući način njegov kult odnosno vera u Svetoga kralja i dan-danas održava i okuplja mnoge, kako u našoj kolevci Kosovu i Metohiji, tako i u svim crkvama koje je Sveti kralj podigao i obnovio, a znamo da ih je bilo preko četrdeset", rekao je sveštenik Novak Ilić.

Kralj Milutin je bio sahranjen u svojoj zadužbini, Manastiru Banjska na Kosovu i Metohiji. Nakon Kosovske bitke i zbog nadolazeće osmanske najezde, mošti su prebačene u Trepču, a potom 1460. godine u Bugarsku.

Pre nego što su stigle u Crkvu Svete Nedelje 1867. godine, mošti svetog kralja prošle su kroz četiri različite crkve u Bugarskoj. Tokom istorije preživele su i brojne požare, zemljotrese, kao i tursku okupaciju. Oni koji su prisustvovali, pod jakim su utiskom:

Manastir Banjska, Kralj Milutin
foto: Printscreen

„Mi smo došli sa grupom, nas 60 mladih, da uveličamo ovaj događaj s našim susedima, s bugarskim monasima i narodom koji je su ovaj događaj na zaista veličanstven način priredili svima nama.“

„Neverovatan je osećaj stajati samo na deset santimetara od kralja, imate osećaj kao da ste se vratili deset vekova unazad.“

„Trebalo bi da ljudi u Srbiji budu više upoznati s likom i delom kralja Milutina, imate osećaj da je pravi svetac.“

„Prvi put sam ovde i veliko mi je zadovoljstvo da se poklonim moštima, i nadam se da ćemo imati prilike da njegove mošti vratimo u Srbiju – tamo gde i pripadaju.“

Svake godine izrađuje se nova odežda, a ona koja se skida sa moštiju svetitelja, poslednjih deset godina se, uz blagoslov bugarskog patrijarha, dodeljuje hramovima Srpske pravoslavne crkve. Ove godine odežda je predata Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Nemenikućama.

„Blagoslovom našeg episkopa šumadijskog gospodina Jovana i bugarskog patrijarha Neofita, prisustvovali smo jednom veličanstvenom događaju. Jedan poseban događaj, jer će od današnjega dana, nadamo se, na trajnom čuvanju biti izložena odežda Svetog kralja Milutina, vernici će se s velikom verom i ljubavlju prema Svetom kralju moliti Bogu, pa eto Gospod je dao da će naš Sveti kralj, barem, kroz ovu svetu odeždu, biti na neki način u našoj parohiji“, kaže sveštenik Novak Ilić.

„Značiće mnogo, prvo duhovno će značiti, onima koji ne mogu da se poklone lično moštima Svetog kralja Milutina. To je jedna svetinja, i kad se mi molimo Bogu, Bog će pomoći u svakom pogledu i na svakome mestu“, rekao je otac Damaskin, iguman manastira Naupare.

Kao i u protekle tri godine, nakon presvlačenja Svetog kralja u novu rizu i odeždu, upriličena je i litija s moštima Svetog kralja Milutina, koja je prošla centralnim ulicama Sofije.

Odežda kralja Milutina uz Svetu arhijerejsku liturgiju biće izložena 12. novembra u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Nemenikućama na Kosmaju, na dan kada Srpska pravoslavna crkva proslavlja ovog svetitelja.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track