KURIR NA ŽELEZNIČKOJ STANICI "BEOGRAD CENTAR" Građani oduševljeni: Stanica Prokop izgleda čak i bolje nego mnoge svetske! (FOTO)
Građani oduševljeni železničkom stanicom, Foto: Zorana Jevtić

IMPRESIVNO

KURIR NA ŽELEZNIČKOJ STANICI "BEOGRAD CENTAR" Građani oduševljeni: Stanica Prokop izgleda čak i bolje nego mnoge svetske! (FOTO)

Društvo -

Duže od pet decenija građani Srbije čekali su na završetak radova železničke stanice "Beograd centar" ili kako se popularno naziva Prokop! Ekipa Kurira posetila je juče ovu železničku lepoticu, 20 dana nakon što ju je na svečanoj ceremoniji otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Stanica je fascinantna, a kako su nam rekli građani s kojima smo razgovarali, Prokop sada stoji rame uz rame sa svetskim železničkim stanicama!

Zgrada i njeno unutrašnje uređenje ostavljaju impresivan utisak, na trenutak se zapitasmo da li smo zaista u srpskoj prestonici! Prostire se na oko 5.600 kvadrata, s natkrivenim izlazima s perona jedan i šest, čija je površina oko 600 kvadrata, a ispred zgrade se nalazi i parking.

Sva u staklu, ova velelepna zgrada mnoge ostavlja bez daha. Osvetljeni prostrani holovi, koje krase restorani, kafei, pekara, kiosci, apoteka, banka, menjačnica, rentakar, info-pult Turističke organizacije Beograda, info-pult "Srbijavoza"...

Prokop
foto: Zorana Jevtić

U jednom od kafića koji se nalazi do kontrolnih barijera, gde putnici očitavaju svoje karte, zatekli smo Gordanu Avramović i njenu prijateljicu i komšinicu Ivanku Mihajlov. Uživaju u kafi, a Ivankin unuk u toploj čokoladi. Oduševljeni čekaju voz za Novi Sad. Ovo im je drugi put da su na Prokopu od svečanog otvaranja. Prvi put se svratile samo da popiju kafu i da se uvere da li je stanica toliko lepa kao što se priča.

Gordana i Ivanka
Gordana i Ivankafoto: Zorana Jevtić

Dolaze samo da vide stanicu

- Pričali su mi ljudi da izgleda prelepo i pre nekoliko dana smo došle da proverimo kakva je konstrukcija i kako izgleda. Mogu vam reći da je ekstra! Sada smo došle drugi put i idemo do Novog Sada da popijemo kafu i vraćamo se nazad, organizovale smo mini-izlet. Stanica izgleda čak i bolje nego neke svetske, i to je istina! Pre 13 godina je ovde bilo katastrofa, a sada je ekskluzivno - priča nam sa oduševljenjem Gordana, koja živi u Beogradu, a rodom je iz Prijepolja.

Prokop
foto: Zorana Jevtić

Zadovoljna je i Ivanka:

- Sviđa mi se, oduševljena sam! Mislim da ovo nema niko! Povela sam i unuka s nama i zajedno idemo do Novog Sada.

Sreli smo i Milana Zebu, koji je 30 godina živeo u Kanadi, a odnedavno se preselio u Srbiju, u Novi Sad. Inače je rodom iz Hrvatske, a trenutno su mu u poseti prijatelji iz Hrvatske koje dugo nije video.

Milan Zeba
Milan Zebafoto: Zorana Jevtić

- Impresioniran sam ovom železničkom stanicom! Baš sam rekao prijateljima da imam osećaj kao da sam u nekoj drugoj zemlji. Zaista sve pohvale, maksimalno me je oduševilo. Konačno je Beograd dobio pravu stanicu i može da parira mnogima u svetu. Dosta sam proputovao i video, Srbija je dosta dugo bila u nekakvom bunaru, nažalost, zbog svih zbivanja. Međutim, ovo sada je neka drugo priča i vrlo sam srećan što sam ovde! - očaran je Milan Zeba, koji će u Srbiji provesti penzionerske dane.

1 / 6 Foto: Zorana Jevtić

- Prijatelji su takođe oduševljeni, a voz "soko" je fantastičan, imao sam osećaj kao da sam u avionu sedeo. Stigli smo za 34 minuta!

Činjenice/ O Prokopu

- Izgradnja nove glavne železničke stanice Beograd, u Ulici Stevana Filipovića u Prokopu, počela je 3. decembra 1976. godine

- Radovi su trajali svega dve godine, da bi 1996. bili u ograničenom obimu nastavljeni, a zatim 2001. godine ponovo potpuno obustavljeni

- Posle 40 godina od početka gradnje, 26. januara 2016, završeni su podzemni koloseci, a naredne, 2017. godine, stupanjem na snagu novog reda vožnje "Srbijavoza" "Beograd centar" je postao polazna stanica za unutrašnji

I strani gosti zadovoljni

Ima i stranih turista i njima se dopadaju i Beograd i železnička stanica. Mnogi su sa ushićenjem čekajući na polazak voza fotografisali unutrašnjost zgrade. Spuštamo se do perona, u zgradi inače postoje dve pozicije za vertikalnu komunikaciju s peronima, a ima i pokretnih stepenica i liftova za svaki peron. Sve je toliko uredno i čisto kao da nismo na javnom mestu.

Prokop
foto: Zorana Jevtić

Gospodski

Ovakva stanica nam dolikuje!

Svoju ćerku je na stanici čekao i penzioner Jefta Delić, koji kaže da Prokop izgleda svetski.

- Prvi put sam ovde od završetka radova i deluje vrlo pristojno i lepo, može da parira mnogim svetskim železničkim stanicama. Znam kako je bilo ranije i išao sam dok nije bila završena, pa s one strane muka, a sad je lepo, gospodski. Fenomenalno izgleda, konačno smo dobili železničku stanicu kakva nam i dolikuje. Svi smo mi emotivno vezani za staru stanicu, ali pregazilo je vreme i nas i staru stanicu, a ovo je druga priča! Moramo i mi da idemo svojim korakom - veli Delić.

Jefta Delić
Jefta Delićfoto: Zorana Jevtić

Koleginica i ja umalo da uđemo voz za Novi Sad. Ispred voza zatičemo Alberta Perareza iz Španije.

- Došao sam s prijateljima na odmor u Srbiju, ostajemo četiri dana, a idemo i u Novi Sad. Ova stanica izgleda divno, zaista sam oduševljen! - prenosi nam užurbano svoje utiske, cvokoće, izašao je ispred voza da povuče koji dim cigarete pre polaska, i to bez jakne, pa se izvinjava.

Alberto Perarez
Alberto Perarezfoto: Zorana Jevtić

Brojke

26 metara visoka je zgrada

80 metara iznosi dužina krovne konstrukcije, a 63 širina

700 tona čelika i 23 km čeličnih profila ugrađeno u zgradu

Inače, objekat ima dva ulaza, odnosno izlaza, na severnoj i južnoj strani, a ispred svakog se nalaze platoi sa urađenim zelenim i popločanim površinama. Primena veštačke inteligencije i prevođenje znakovnog jezika samo su neki od inovativnih proizvoda i usluga koje se koriste na novoizgrađenoj zgradi železničke stanice.

Prokop
foto: Zorana Jevtić

Pasarela

Stanica povezana s Kliničkim centrom

Mnogi smatraju i da je veoma važno što je Klinički centar u blizini železničke stanice, te će to značiti i onima koji u prestonicu dolaze na lečenje. Ono što je značajno jeste i da je u planu izgradnja pasarele koja će povezati železničku stanicu "Beograd centar" sa Ulicom kneza Miloša i Kliničkim centrom.

- Već sledeće godine krenućemo sa izgradnjom dve velike petlje koje će omogućiti da Prokop bude povezan sa auto-putem. Radimo i na projektu pešačkog mosta koji bi povezao Prokop s Kliničkim centrom, Ulicom kneza Miloša i porodilištem. Biće to jedna velika pasarela. Ako u tome uspemo, mislim da će to ovom projektu dati novu dimenziju - rekao je gradonačelnik Aleksandar Šapić na otvaranju Prokopa.

Kurir.rs/ Mina Branković

Štampano izdanje 11.11.2023.
foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track