SLAVA OBELEŽENA U CRKVI SVETOG MARKA: SPC o desetogodišnjici uspostavljanja verske službe u Vojsci Srbije
Foto: Zorana Jevtić

SLAVA OBELEŽENA U CRKVI SVETOG MARKA: SPC o desetogodišnjici uspostavljanja verske službe u Vojsci Srbije

Društvo -

Srpska pravoslavna crkva (SPC) je saopštila da je u nedelju u Crkvi Svetog Marka u Beogradu obeležena slava Verske službe Vojske Srbije.

SPC je navela da je proslavljen "Sveti kralj Milutin" što je jedan u nizu događaja kojima se ove godine obeležava desetogodišnjeg uspostavljanje Verske službe u Vojsci Srbije.

Dan verske službe, 12. novembar, praznuje se u spomen na 1839. godinu, kada je prvi put zakonom definisano vršenje verske službe u Vojsci Knjaževine Srbije, piše u saopštenju.

Početkom avgusta 2013. raspoređivanjem osam sveštenika i po jednog imama i kapelana u Vojsku Srbije uvedena je verska služba.

Verska služba u Vojsci Srbije organizovana je na osnovu Zakona o Vojsci Srbije, koji je stupio na snagu 1. januara 2008.

Na osnovu Zakona, pitanja iz oblasti slobode veroispovesti pripadnika Vojske Srbije, Vlada Srbije propisala je Uredbom o vršenju verske službe u Vojsci Srbije, 24. marta 2011. godine.

Zakonom je definisano je da se posebnim sporazumima uređuju odnosi Ministarstva odbrane i crkava, odnosno verskih zajednica u vezi sa vršenjem verske službe u Vojsci Srbije.

Sporazum Ministarstva odbrane i SPC potpisan je 28. juna 2011, a sporazumi sa šest tradicionalnih crkava i verskih zajednica 18. oktobra 2011, piše na sajtu Vojske Srbije.

To su Rimokatolička crkva u Srbiji, Slovačka evangelička crkva, Reformatska hrišćanska crkva, Evangelička hrišćanska crkva, Jevrejska zajednica u Srbiji i Islamska zajednica Srbije.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track