DEČAK (5) DONIRAO KOSU ZA DECU SA ONKOLOGIJE, ISTO POŽELELA I DEVOJČICA NIA: Nije potrebno mnogo da bismo učinili nekoga srećnim
Foto: Printscreen/RTS

Da moja kosa bude tvoja kosa

DEČAK (5) DONIRAO KOSU ZA DECU SA ONKOLOGIJE, ISTO POŽELELA I DEVOJČICA NIA: Nije potrebno mnogo da bismo učinili nekoga srećnim

Društvo -

Posledica terapije često može da bude gubitak kose, što onima koji se bore za izlečenje bude veoma teško. Organizacija "Uvek sa decom" je u želji da im pomogne pokrenula akciju "Da moja kosa bude tvoja kosa". Nekad zaista nije potrebno mnogo da bismo učinili nekoga srećnim.

Petogodišnji dečak donirao je kosu kako bi se napravila perika za decu sa onkologije. Nije jedini. Nastasja Nedimović je sama prošla kroz borbu za život i zna kakav je osećaj kada kosa počne da opada.

"S obzirom na to da sam ja lično bila u toj situaciji, da znam kako je ostati bez kose, to je bilo pre nekih sedam godina onda jednostavno, kako mi je porasla ponovo duga kosa, shvatila sam da je vreme da možda ja poklonim nekom detetu. Mislim da je, naravno, odraslima teško bez kose, ali deci posebno, malim devojčicama, ja imam ćerkicu, tako i znam koliko im je kosa važna, pa sam se zato odlučila da je doniram", rekla je Nastasja Nedimović.

kosa
foto: Printscreen/RTS

I njena ćerka Nia poželela je da donira kosu

"Želela sam zato što uvek pomislim kako bi meni bilo da sam ja ostala bez kose", navela je Nia Nedimović

Nastasja je istakla da često i sina i ćerku natera da se postave na nečije mesto i da zamisle tu situaciju. Tako je Nia odlučila da usreći neku devojčicu.

kosa
foto: Printscreen/RTS

Devojčice najteže podnose gubitak kose

Gubitak kose, težak je i starijima, a mlađima pogotovo, jer njihova okolina više pažnje posvećuje fizičkom izgledu. Kako kaže psiholog sa dečjeg odeljenja Instituta za onkologiju, devojčice to najteže podnose.

"Gubitak kose doživljavaju kao gubitak seksualnosti, sniženo im je samopoštovanje, lošije vrednuju sliku o sebi, nesigurne su, nekako se stide, osećaju nelagodu u društvu, vršnjačko mišljenje im jako bitno, i zbog toga se obično adolescentkinje povlače i izoluju, prekidaju svaki kontakt", rekla je Mina Mitić Lazarević, psiholog i psihoterapeut na Institutu za onkologiju i radiologiju.

kosa
foto: Printscreen/RTS

Jedna perika može da košta i više od 50.000 dinara

U zavisnosti od dužine, boje, vrste vlasi, jedna perika može da košta i po nekoliko desetina hiljada dinara, a Republički fond za zdravstveno osiguranje refundira samo 5.700.

Udruženje "Uvek sa decom" organizuje humanitarne koncerte, bazare, kako bi prikupili sredstva za pravljenje perika. Do sada je bilo više od 2.000 donatora kose, a napravili su 63 perike.

"Naši donatori doniraju kosu, mi platimo izradu perika. Jedna perika da bi se izradila treba 53.100 dinara, ali za naše korisnike ona je u potpunosti besplatna", rekla je Mileva Ličina, izvršni direktor Udruženja "Uvek sa decom".

"To može samo da se oseti, oni kada dođu ovde dobijaju nekoliko perika koje mogu da isprobaju, što njima nekako vraća kontrolu nad celom situacijom, oni bukvakno prepoznaju sebe i taj momenat kada oni pogledaju u ogledalo i kada napokon opet vide sebe - taj njihov osmeh je neprocenjiv", navela je psiholog Milica Begović.

A za donaciju nije potrebno mnogo – 30 centimetra neblajhane kose, može da bude farbana, i malo dobre volje.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track