POTPORUČNIK MILAN ŠARIĆ JE PRVI VOJNI PILOT VOJSKE SRBIJE IZ CIVILNOG SEKTORA: Ostvario svoj dečački san, poslao jaku poruku svima
Foto: Nemanja Nikolić

svaka čast!

POTPORUČNIK MILAN ŠARIĆ JE PRVI VOJNI PILOT VOJSKE SRBIJE IZ CIVILNOG SEKTORA: Ostvario svoj dečački san, poslao jaku poruku svima

Društvo -

Potporučnik Milan Šarić je prvi vojni pilot Vojske Srbije iz civilnog sektora koji je ovo letačko zvanje stekao nakon završenog vojnostručnog osposobljavanja rezervnih oficira roda avijacije na avionu "lasta".

Na vojnom aerodromu "Pukovnik pilot Milenko Pavlović" u Batajnici je organizovana svečanost dodele letačkog znaka u prisustvu oficira, podoficira, porodice i Šarićevih prijatelja. Naredbu komandanta ratnog vazduhoplovstva i PVO generala-potpukovnika Duška Žarkovića o dodeli zvanja pilota pročitao je kapetan prve klase Nenad Knežević.

Potporučnik Milan Šarić, pilot u 252. školsko-trenažnoj avijacijskoj eskadrili, rekao je da mu je velika čast biti rame uz rame sa svojim kolegama.

Aerodrom Batajnica, Batajnica, Avion, Erbas, Airbus, Airbus c295
foto: Nemanja Nikolić

- Ostvario se moj dečački san, želja koja u meni postoji dugo. Emocije su jake, a osećaj je jedinstven i znam da ću ovaj dan pamtiti do kraja života. Danas sam i zvanično postao pilot Vojske Srbije i ovim putem bih zahvalio roditeljima i porodici na nesebičnoj podršci koju mi pružaju, a posebno što su godinu dana bili moja velika podrška i pomogli mi da budem prvi među jednakima i da ostvarim svoj dečački san. Zahvalnost iskazujem kolegama, tehničarima i pilotima, čitavom koletivu, na zalaganju, radu, strpljenju i želji da me nauče svemu što oni znaju. A znaju mnogo i uz njihovu pomoć je stvarno lako dotaći nebo - istakao je Šarić.

Aerodrom Batajnica, Batajnica, Avion, Erbas, Airbus, Airbus c295
foto: Nemanja Nikolić

Pored redovnog školovanja pilota na Vojnoj akademiji javila se i potreba za bržim načinom školovanja. Početkom 2022. uspostavljen je plan i program vojnostručnog osposobljavanja rezervnih oficira roda avijacija koji obuhvata osposobljavanje mladih oba pola za pilote uz uslov da imaju završen fakultet, odnosno osnovne akademske studije i koji imaju manje od 30 godina u trenutku konkurisanja.

1 / 7 Foto: Nemanja Nikolić

- Nakon upisa, svi oni koji zadovoljavaju opšte i posebne uslove konkursa bivaju upućeni na zdravstvene preglede, a samo oni koji ih zadovolje pristupaju selektivnom letenju na avionu "utva 75" u trajanju od mesec dana. Oni koji sa uspehom savladaju i selektivno letenje primaju se za slušaoce vojnostručnog osposobljavanja rezervnih oficira roda avijacija.

Osposobljavanje traje oko sedam meseci i u toku tog perioda polažu opšte vojne i stručno-specijalističke predmete na Vojnoj akademiji, nakon čega se promovišu u čin potporučnika avijacije. Zatim u 252. školsko-trenažnoj avijacijskoj eskadrili izvršavaju letačku obuku na avionu "lasta". Po uspešno završenoj letačkoj obuci potporučnik dobija vojno letačko zvanje pilota - navedeno je u obrazloženju Vojske Srbije.

Kurir.rs/ A. Kocić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track