NAVRŠAVA SE TRI GODINE OD SMRTI PATRIJARHA IRINEJA: Sav se predao završetku Hrama Svetog Save, na ponos celom hrišćanskom svetu!
Godišnjica smrti patrijarha Irineja, Foto: Aleksandar Jovanović

godišnjica

NAVRŠAVA SE TRI GODINE OD SMRTI PATRIJARHA IRINEJA: Sav se predao završetku Hrama Svetog Save, na ponos celom hrišćanskom svetu!

Društvo -

Patrijarh srpski Irinej upokojio se na današnji dan pre tri godine u vojnoj kovid bolnici "Karaburma" od posledica koronavirusa. Narod i njegovi bliski saradnici pamte ga kao pomirljivog čoveka koji je stalno mislio o Srbima na Kosovu i Metohiji i isticao značaj porodice. Bio je izuzetno posvećen završetku Hrama Svetog Save na Vračaru, kako je isticao, "na ponos ne samo Srbima i Srbiji već i širom hrišćanskog sveta", gde je i sahranjen po sopstvenoj želji.

Proveo je na tronu niške eparhije 35 godina, a 2010. godine izabran je za 45. patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

- Obnovio je na stotine crkava i manastira. Nikada u novijoj istoriji Srbije nije bilo jačeg odnosa države i crkve nego li za vreme patrijarha Irineja. Bio je zagovornik toga da nema istinskog napretka otadžbine bez zajedničkog rada crkve i državnih organa. Poseban akcenat u svom radu je stavljao na značaj porodice. Nikada neću zaboraviti kada je kazao da nema lepšeg prizora nego kada na ulici vidi par koji šeta decu - priča za Kurir teolog Miloš Stojković.

Patrijarh Irinej i Miloš Stojković
Patrijarh Irinej i Miloš Stojkovićfoto: Privatna Arhiva

- Pratio je sve radove na Hramu Svetog Save, divio mu se stalno. Bio je i profesor bogoslovije u Prizrenu, živeo je sa Srbima na Kosovu i Metohiji u teškim vremenima, a posebnu pažnju je pridavao opstanku našeg naroda tamo, ali i rešavanju problema unutar crkve. Nije se libio da kaže ko nije dobro radio, bio to vladika ili sveštenik, smatrao je da svako treba da snosi odgovornost i da niko ne sme da svoja nedela krije iza mantije - kazao je Stojković.

1 / 7 Foto: Nemanja Nikolić

Rešavao je nesuglasice u dijaspori gde ih je bivalo među vernicima.

- Bio je pastir, misionar, rodoljub, neko na koga možemo biti ponosni - ističe Stojković.

Sahrana patrijarha Irineja
Sahrana patrijarha Irinejafoto: Nemanja Nikolić, Kurir TV

Narodski čovek

Poštovao sve vere i nacije

Stojković kaže da patrijarh Irinej nikada nije menjao broj telefona, čak ni kada je preuzeo vođenje SPC:

- Važio je za narodskog čoveka. Voleo je i poštovao ljude bez obzira na veru i naciju, a imao je i dobru komunikaciju u hrišćanskom duhu sa svim tradicionalnim i drugim verskim zajednicama u Srbiji. Uvek je podsećao na činjenicu da je bog ljubav i da stoga, bez obzira na razlike, moramo poštovati i voleti jedni druge, jer tako iskazujemo ljubav i prema samom gospodu.

Stojković se u više navrata susreo s patrijarhom Irinejom.

- Voleo je na tim susretima da nazdravi čašicom domaće srpske rakije. Uvek je isticao važnost naše vere i otadžbine. Mnogi su ga od milošte zvali "deda", a kad god se pevalo o Kosmetu, mogli ste da primetite da mu oči zasuze, njegova duša uvek je bila sa našim narodom - rekao je Stojković i dodao:

Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej, Irinej i Vučić, Vučić i Irinej, Patrijar Irinej, 26 mart 2016, Patrijarh Irinej i Aleksandar Vučić
foto: Beta/Miloš Miškov

- Posebno poštovanje imao je prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kao i Nikoli Selakoviću. Bili su vrlo bliski, patrijarh je mnogo poštovao njegov rad i zalaganje.

Činjenice / O patrijarhu Irineju

- Rođen je u selu Vidova kod Čačka 1930. kao Miroslav, od oca Zdravka i majke Milijane Gavrilović

- U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku

- Bogosloviju je završio u Prizrenu, a Pravoslavni bogoslovski fakultet u Beogradu

- Pre postavljenja za profesora Bogoslovije u Prizrenu, u oktobru 1959, u manastiru Rakovica prima monaški čin

- Na Svetu Petku, 27. oktobra 1959, u Crkvi Ružici na Kalemegdanu biva rukopoložen u čin jeromonaha

- S dužnosti rektora Bogoslovije u Prizrenu 1974. izabran je za vikarnog episkopa patrijarha srpskog, kao episkop moravički

- Godinu dana kasnije postao je episkop niški

- Za patrijarha je izabran 22. januara 2010. godine

- Preminuo je 20. novembra 2020. u vojnoj kovid bolnici "Karaburma"

Kurir.rs/ Mina Branković

Bonus video:

05:07

OSTAĆE ZA SVA VREMENA: Patrijarh Irinej ostavio je iza sebe ZASLEPLJUJUĆE SVETLO zlatnog mozaika (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track