Najnovije vesti

OVO JE PROTOKOL U SLUČAJU DOJAVE O BOMBI U ŠKOLI! Vujović: Direktori su dobili jasne isntrukcije, najveći problem DIZANJE PANIKE
Foto: Dado Đilas

kurir tv

OVO JE PROTOKOL U SLUČAJU DOJAVE O BOMBI U ŠKOLI! Vujović: Direktori su dobili jasne isntrukcije, najveći problem DIZANJE PANIKE

Društvo

Novobeogradskoj školi "20. oktobar" prethodnih 18 dana svakodnevno su upućivane pretnje napadom na objekat ili postavljenom eksplozivu.

Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal odmah je otpočelo istragu o pretnjama. Više informacija gledaocima jutarnjeg programa Redakcija na Kurir TV done je novinar Nikola Vujović.

- Jučerašnji dan je prošao isto burno, jer su sve osnovne škole na teritoriji Zemuna dobile dojavu da je postavljena eksplozivna naprava u njihovim zgradama. Škola 20. oktobar, koja je inače najveća škola u Beogradu, u toj novobeogradskoj školi su u poslednjih 18 dana svaki dan stizale neke pretnje ili dojave putem mejla. Ono što je služba za visokotehnološki kriminal MUP-a i tužilaštvo VTK utvrdilo istragom, to je da su mejlovi stizali sa servera IP adrese koja se ne nalazi u Srbiji. Tim državama u kojima se nalazi ta IP adresa poslati su dopisi - rekao je Vujović.

Naglasio je da nije nužno da su lažne dojave stigle iz neke inostrane zemlje.

- To ne mora da znači da upućene dojave nisu došle sa teritorije naše zemlje i da nije poslato od strane našeg građanina, jer trenutno nije potrebna ni neka prevelika tehnološka pismenost da bi se sakrila IP adresa, pogotovo u današnjem vremenu kada se VPN-ovi koriste baš u tu svrhu, da bi se IP adresa sakrila ili prebacila lažno u neku drugu državu.

Nikola Vujović
foto: Kurir TV

Ono što dodatno otežava situaciju je i maltretiranje roditelja zbog učestalih dojava.

- Ipak, problem sa školom 20. oktobar je upravo što su svakodnevno stizale dojave o lažnim bombama i pretnjama, časovi su prekidani, nastava je prekidana. Veliki problem je napravilo to što su roditelji morali da izlaze sa posla, tako da u stvari nije toliki problem u gubljenju časova koliko je problem to podizanje straha i dizanje panike.

Konačno, otkrio je i šta je direktorima školskih ustanova predočeno pred početak ove godine.

02:40

OVO JE PROTOKOL U SLUČAJU DOJAVE O BOMBI U ŠKOLI! Vujović: Direktori su dobili jasne isntrukcije, najveći problem DIZANJE PANIKE

- Inače, škole su još pre početka školske godine dobile protokol prema kojima treba da se ponašaju kada stignu dojave o lažnim bombama ili pretnjama, tako da protokol je sledeći: Direktor odmah nakon primljene dojave treba da obavesti nadležna ministarstva, ministarstvo prosvete kao i ministarstvo unutrašnjih poslova. Inače, bez obzira što su sve dojave do sada srećom bile lažne, kontradiverzioni timovi MUP-a moraju na svaku dojavu da reaguju, tako da smo juče imali priliku da u Zemunu vidimo da su korišćeni i psi kako bi se pregledale učionice - pojasnio je Vujović i zaključio:

- Naravno, u poslednjih dvadesetak dana u školi 20. oktobar je obavljen i niz sastanaka između saveta roditelja, predstavnika škole i MUP-a kako se poneti i kako decu zaštititi od takvih najava i dizanja panike, tako da je upućen i psihološki tim, tim psihologa u školu koji će imati savetodavnu ulogu i da pomogne svima onima koji zatraže pomoć povodom tog slučaja.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:27

AKO SE NE REGULIŠE JEDNA STVAR, STRANE SLUŽBE ĆE U SRBIJI MOĆI DA RADE ŠTA HOĆE! Stručnjak za bezbednost o problemu lažnih dojava

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track