EVO ŠTA TREBA DA URADITE SA SLAVSKOM SVEĆOM DAN NAKON SLAVE: Dva običaja su ispravna! Domaćin treba da se prekrsti i uradi ovo!
Foto: Nebojša Mandić

sezona slava

EVO ŠTA TREBA DA URADITE SA SLAVSKOM SVEĆOM DAN NAKON SLAVE: Dva običaja su ispravna! Domaćin treba da se prekrsti i uradi ovo!

Društvo -

Sezona slava je počela, jedni slave, drugi dolaze u goste! Neki slavu obeležavaju tradicionalno i u skladu sa stavovima crkve, dok pojedini od slave naprave vašar.

Većina vernika uglavnom poštuje tradiciju i način na koji se slavilo generacijama unazad.

Međutim, neki ne znaju šta treba uraditi sa svećom posle slave.

Na Tiktok stranici pod nazivom "Patrijarh Pavle" navodi se da mnogi ne znaju odgovor na pitanje šta sa svećom posle slave, a kako se dodaje, postoje dve opcije koje su pravilne.

- Mnogi imaju dilemu šta bi trebalo da urade sa slavskom svećom kada dan slave prođe. Najbolje je da slavska sveća bude od pravog voska, jer se on sporije i ravnomernije topi - navodi se na ovoj stranici.

Dodaje se da bi slavska sveća trebalo da gori tokom celog dana.

- Kada domaćin želi da je ugasi, trebalo bi da se prekrsti, uzme čašu sa vinom, iz nje zahvati malo vina i sipa uz fitilj sveće. Vino će lagano ugasiti sveću. Mnoge domaćice posle obeležavanja slave odlažu slavsku sveću u fioku i pale je prilikom zajedničkih porodičnih molitvi tokom godine. Druge, pak, čuvaju sveću i pre naredne slave nose je u crkvu i pale pre liturgije. Oba običaja su ispravna - objašnjeno je na ovoj stranici.

Kurir.rs

Bonus video:

04:15

SREĆNA SLAVA DOMAĆINI! U NIŠU VESELO, UZ KOLAČ I VINO, RAJKOVIĆI UGOSTILI KURIR: Nema virusa ni pandemija, SLAVA SE UVEK SLAVI!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track