SPOMENIK ZAHVALNOSTI FRANCUSKOJ NA KALEMEGDANU OSKRNAVLJEN CRNOM BOJOM: Ovo je mogući motiv, a sličan incident se zbio i 2018.
Oskrnavljen Spomenik zahvalnosti Francuskoj, Foto: Kurir

Radnici ga već očistili

SPOMENIK ZAHVALNOSTI FRANCUSKOJ NA KALEMEGDANU OSKRNAVLJEN CRNOM BOJOM: Ovo je mogući motiv, a sličan incident se zbio i 2018.

Društvo -

Nepoznati počinioci oskrnavili su sinoć crnom bojom Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu.

Pretpostavlja se da je ovo čin revolta povodom inicijative Francuske ambasade u Prištini za uklanjanje i pomeranje spomen ploče srpskim vojnicma postradalim u ratovima 1912. do 1918. godine na prištinskom pravoslavnom groblju.

Radnici Gradske čistoće su uklonili tragove boje
Radnici Gradske čistoće su uklonili tragove boje foto: Kurir

Iz JP „Beogradska tvrđava“ dobili smo odgovor da je ovo preduzeće od strane svog fizičko-tehničkog obezbeđenja obavešteno da je Spomenik zahvalnosti Francuskoj oskrnavljen u vidu crne boje koja se nalazila na određenom delu spomenika.

Nakon toga JP „Beogradska tvrđava“ je odmah reagovalo, i gore pomenuta crna boja je skinuta sa spomenika od strane angažovanih službi koje se bave tom delatnošću, a uz konzervatorski nadzor Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Takođe, JP „Beogradska tvrđava“ je odmah obavestilo i policijsku stanicu Stari grad o ovom nemilom događaju.

Kako su nam rekli u toku godine dešavaju se situacije gde nepoznati počinioci grafitima pišu po spomenicima kulture, bedemima i sl. i u skladu s tim JP „Beogradska tvrđava“ reaguje odmah i angažuje specijalne službe koje se bave uklanjanjem grafita.

Spomenik zahvalnosti Francuskoj
foto: Kurir

Sličan incident dogodio se i 2018. godine posle obležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata u Parizu. Povod je bio protokol sedenja, prema kom se predstavnici Srbije, kao zemlje pobednice nisu našli u prvim redovima.

Spomenik zahvalnosti Francuskoj
foto: Kurir

Spomenik zahvalnosti je postavljen 11. novembra 1930. godine u znak prijateljstva, uzajamne pomoći i saradnje Srbije i Francuske tokom Prvog svetskog rata. U bronzi prikazuje skulpturu žene koja drži mač, što simboliše Francusku koja juriša u pomoć Srbiji.

Spomenik zahvalnosti Francuskoj
foto: Kurir

Poslednja restauracija Spomenika bila je 2018. godine, povodom obeležavanja 100 godina od Prvog svetskog rata. Posebno su bile restaurirane bronzana figura i kameni postament, a restauraciju skulpture uradio je vajar Zoran Kuzmanović.

Kurir.rs/D.B.

Bonus video:

02:36

Srušen spomenik palim borcima u Prvom i Drugom svetskom ratu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track