SVAKA TREĆA ŽENA U SRBIJI ODREKLA BI SE IMOVINE U KORIST MUŠKARCA: Većina i ne zna da bi ostala bez OVE pomoći države ako to uradi
Foto: Shutterstock, Ilustracija

NOVO ISTRAŽIVANJE

SVAKA TREĆA ŽENA U SRBIJI ODREKLA BI SE IMOVINE U KORIST MUŠKARCA: Većina i ne zna da bi ostala bez OVE pomoći države ako to uradi

Društvo -

Prema istraživanju Republičkog geodetskog zavoda, žene u Srbiji vlasnice su samo 25% ukupne imovine, odnosno svega 6% nekretnina u državi, saopštila je danas Direktorka za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN u Srbiji Milana Rikanović na konferenciji "Pravo na nasleđe", koja se održala u Beogradu.

- Ako od ukupne imovine gledate samo nekretnine, ženama zapravo pripada tek četvrtina od tih 25%. Žene zarađuju manje, manje su zastupljene na tržištu rada, imaju više neplaćenog rada. Ekonomska nezavisnost žena je veoma važna - navela je Rikanović.

Milana Rikanović
Milana Rikanovićfoto: Ana Paunković

Rezultati istraživanja pokazuju da bi se oko 36% žena odreklo imovine u korist muškaraca, dok bi se samo 19% muškaraca odreklo imovine u korist žena, saopšteno je na konferenciji. Prema istraživanjima iz 2023. godine, 84% ispitanica je izjavilo da nisu upoznate sa podatkom da neće moći da dobiju socijalnu pomoć ako se odreknu imovine.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je da se posledice odricanja od imovine ogledaju u ekonomskoj nejednakosti, što prerasta u nasilje, koje dalje eskalira u femicid.

- Država jeste uradila deo svojih obaveza, donošenjem Zakona o nasleđivanju 1955. godine, ali mora još mnogo više da bi taj zakon zaživeo u svesti građana. Kjučna reč je informisanost o pravima. Moramo stati na put štetnim običajima i patrijarhatu u društvu - rekla je Janković na konferenciji.

Brankica Janković
Brankica Jankovićfoto: Beta Miloš Miškov

Zamenica šefa Delgacije EU u Srbiji Plamena Halačeva iznela je podatak da 88 odsto imovine u ruralnim područjima pripada muškarcima.

- U Srbiji je prošle godine bilo najmanje 27 femicida, a ove godine još toliko. Prava koja imamo uzimamo zdravo za gotovo i mnoge žene ih se odriču jer su tako naučene. EU je uložila oko 4 miliona evra u različite programe za osnaživanje žena u različitim poljima - rekla je Halačeva.

Na današnjoj konferenciji predstavljen je i vodič "Pravo na nasledstvo - jednako za sve" koji sadrži objašnjenje osnovnih pojmova o naslednom pravu, pregled zakonskog redosleda nasleđivanja, posledice odricanja od nasledstva i informacije kome se obratiti za pravnu pomoć i savet. Konferencija "Pravo na nasleđe - put ka rodnoj ravnopravnosti i zaustavljanju nasilja" sprovedena je u okviru 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, a organizatori su Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, UN Women i Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS.

Kurir.rs/Beta/ D.B.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track