SVAKI DUŽI POST IMA JEDNU VAŽNU FUNKCIJU! Veroučitelj razbio dileme o uzdržavanju: Duh Sveti se ne bavi sadržajima našeg želuca!
Foto: Kurir

POČETAK BOŽIĆNOG POSTA

SVAKI DUŽI POST IMA JEDNU VAŽNU FUNKCIJU! Veroučitelj razbio dileme o uzdržavanju: Duh Sveti se ne bavi sadržajima našeg želuca!

Društvo -

Danas je počeo božićni post koji će trajati 40 dana do velikog hrišćanskog praznika rođenja Isusa Hrista - Božića.

Veroučitelj Vuk Jovanović govorio je za Kurir o značaju posta, njegovom smislu i funkciji:

veroučitelj
foto: Kurir televizija

- Svaki višednevni post crkveni služi tome da nas pripremi za praznik koji dolazi. To su veliki praznici. Božić, Vaskrs, proslavljenje dva velika apostola, apostola Petra i Pavla, to je prvi letnji post i drugi letnji post, GospoJinski post kada postimo i pripremamo se za praznik Vaznesenja presvete bogorodice, znači za Veliku Gospojinu. Imamo četiri vremena u godini tokom kojih se mi trudimo na dva plana. Trudimo se da izmenimo način na koji se hranimo i trudimo se da tokom tog vremena preispitamo svoj odnos prema drugima - rekao je Jovanović i dodao:

posna većera, post
foto: Kurir

- Trudimo se da budemo bolji prema drugima nego što su oni prema nama. I onda takav poziv u stvari menja svet, zaista menja. Kad smo mi drugačiji jedni prema drugima i ne želimo da budemo gori od drugih, da bi im se osvetili nego naprotiv pokušavamo eventualno svojom dobrotom da neku njihovu zlonamernost preokrenemo u dobronamernost. To je ono što nas apostol Pavle stalno poziva, na šta crkva u svakoj svojoj molitvi poziva. Mi se kao crkva molimo i za neprijatelje da i oni s nama počnu da proslavaju Boga ljubavi.

Istakao je da post kao hrana nije nevažan deo posta, ali da ipak nije suštinski:

07:01

SVAKI DUŽI POST IMA JEDNU VAŽNU FUNKCIJU! Veroučitelj razbio dileme o uzdržavanju: Duh Sveti se ne bavi sadržajima našeg želuca!

- Znači, post kao hrana nije nevažan element. On nije suštinski u tom smislu da po Hristovim rečima ništa nas ne pogani, ništa ulazi u čoveka. Hrišćani se ne odriču nekog jela zato što misle da je nečisto, već pokušavamo da se uzdržimo od one hrane koja je posebno sita, koja stvara energiju, ne bismo li naučili sebe da istrpimo izvesnu dozu gladi, neprijatnosti i onda ono što je u stvari, ako mogu tako da kažem, mehanizam posta koji se tiče hrane, da mi svoju sebičnost smanjimo, ne bismo li ostavili prostor da prepoznamo tuđe potrebe. Nije strašno kad se čovek omrsi, mi se ne bavimo magijom, duh sveti se ne bavi sadržajima naših želuca, uopšte nije reč o tome. Reč je da nas post otvara za Boga, otvara nas za druge.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

01:23

POST JE BORBA SA SAMIM SOBOM, PROTIV EGOIZMA Teolog otkrio blagodati i benefite: To je duhovna vežba protiv loših razmišljanja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track