NAJVEĆA JE U SVOJOJ VRSTI NA SVETU, DA BI BILA LJUBIMAC, TREBA DOZVOLA! Porodica Trumbetašev: Divlja jeste, ali ima svoje ćebence
Foto: Sova

kurir tv

NAJVEĆA JE U SVOJOJ VRSTI NA SVETU, DA BI BILA LJUBIMAC, TREBA DOZVOLA! Porodica Trumbetašev: Divlja jeste, ali ima svoje ćebence

Društvo -

U poljoprivrednom gazdinstvu porodice Trumbetašev iz Kikinde, gde skladno živi i krznato i pernato, od pre nekoliko meseci nalazi se još jedna životinja za koju malo ko može da kaže da je ima, a još manje je onih kojima je ona kućni ljubimac.

sova
foto: Sova

Pripada vrsti najvećih na svetu, a ko je i šta je to, saznajte u nastavku priče.

U mirnom delu Kikinde, vlasnik šestomesečne orlove sove Veselin Trumbetašev odao je počast ovoj impresivnoj ptici koja je postala lokalna senzacija.

Buba, iako mlada, pokazuje karakteristike koje je čine posebnom i neverovatnom - jer je najveća sova na svetu.

sova
foto: Sova

- Što je starija, sve je manja, ozbiljnija prolazi kroz te dečje igre. Ima svoje lutke, medvediće, sovice i takve stvari - opisao je vlasnik, osvetljavajući Bubinu jedinstvenost.

Njene navike, uprkos čudnovatosti za pticu, privlače pažnju.

- Voli da se vozi autom, ima njeno ćebe, kad ide na spavanje, doslovno uzima igračku i vuče to ćebe sa sobom. Gde god da je, nosi to ćebe.

- Zahtevna je, ali to prevazilazi obavezu ili trošak; doslovno je smatramo članom porodice - istakao je Veselin.

Za hranjenje ove impresivne ptice, čiji raspon krila doseže i dva metra, Trumbetaševi su morali organizovati posebnu ishranu.

- Da bismo je mogli hraniti, morali smo imati malu farmu belih laboratorijskih pacova; tu su pilići, prepelice, sve kako bismo obezbedili raznovrsnu hranu - objasnio je Veselin.

02:51

PRESLATKA SOVA BUBA - DA LI BISTE VOLELI DA IMATE OVAKVO RETKOG LJUBIMCA?

No, Buba nije samo obična ptica; njen status zahteva i određenu administrativnu pripremu. Za držanje gospođice Bube, dobili su dozvolu od Ministarstva za zaštitu životne sredine, što ih zakon obavezuje.

Ova neobična sova predstavlja jednu od samo pet legalnih ptica ove vrste u Srbiji, što ih obavezuje da potraže partnera iz inostranstva.

- Razvija se do godinu dana, a polno zrela je tek sa tri godine, pa imamo dovoljno vremena da tražimo dečaka za nju - rekao je Trumbetašev.

Ova sova može da poživi i do 60 godina u kućnim uslovima. Bubu očekuju i treninzi letenja kako bi ostala aktivna i zdrava, prateći njenu očigledno avanturističku prirodu.

Kurir.rs Aleksandra Orlić

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

00:28

PITA SOVA ORLA... ANDRIJA MILOŠEVIĆ OPET POKUŠAO DA NASMEJE TRUDNU DEVOJKU: Glumac ispričao vic, a njena reakcija je HIT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja