KIŠA I SNEG OKOVAĆE SRBIJU, STIŽU NAM OLUJE I POLEDICA: Ciča zima biće tokom OVA 2 DANA, snežni pokrivač neće zaobići ni Beograd
Foto: Beta/Dragan Karadarević, Zorana Jevtić, Nemanja Nikolić, Nenad Kostić

pogoršanje vremena već od sutra

KIŠA I SNEG OKOVAĆE SRBIJU, STIŽU NAM OLUJE I POLEDICA: Ciča zima biće tokom OVA 2 DANA, snežni pokrivač neće zaobići ni Beograd

Društvo -

Danas je u Srbiji došlo do kratkotrajno otopljenja, a na zapadu Srbije temperatura je dostigla 11°C. U većem delu Srbije bilo je dosta sunčanih perioda, ali duvao je jak, u košavskom području na udare i olujni jugoistočni vetar. Upravo košava i osetniji pad vazdušnog pritiska, uvod su u promenu vremena koja nas očekuje već od sutra.

Srbija je pod uticajem ciklona sa ciklona sa severozapada Evrope, koji se svojim centrom nalazi nad Nemačkom.

Srbija je u prednjem delu ciklona i u sklopu južnog strujanja i upravo je zbog došla do otopljenja.

U sklopu ovog ciklona premešta se i hladni front, koji će Srbiji u naredna dva dana doneti zahlađenje sa padavinama. I pored toga što se očekuje zahlađenje i priliv hladnije vazdušne mase sa severa, ovo zahlađenje neće biti izraženo u vidu veoma niski temperatura, odnosno biće blago.

Sneg, Beograd, prvi sneg
foto: Zorana Jevtić

Očekuju se mešovite padavine

Ipak, Srbiju u sredu očekuje pretežno oblačno i hladnije vreme. Sredinom dana, posle podne i uveče u svim predelima Srbije očekuju se padavine. One će u nižim predelima biti u obliku kiše, u brdsko-planinskim predelima u vidu snega, dok se ponegde na istoku, jugoistoku i jugozapadu Srbije očekuje i ledena kiša, naročito u Timočkoj i Negotinskoj Krajini.

Kako će temperature ponegde biti svega koji stepen iznad 0°C, susnežica i sneg očekuju se ponegde i u nižim predelima i to prvo na severozapadu, zapadu i jugozapadu Srbije, a kasnije i u centralnim i istočnim predelima i na području Beograda.

Oblačni i padavinski sistemi premeštaće se od zapada prema istoku.

U toku večeri, u noći između srede i četvrtka i u četvrtak ujutro susnežica i sneg očekuju se u mnogim nižim predelima Srbije, uz manje i kratkotrajno formiranje snežnog pokrivača, dok se u brdsko-planinskim predelima očekuje od 5 do 15 centimetara snega.

Sneg, Beograd, prvi sneg
foto: Zorana Jevtić

Oblačni sistem sa kišom zahvatiće u sredu posle podne i Beograd, a u toku večeri, noći i u četvrtak ujutro susnežica i sneg očekuju se i u Beogradu, pri čemu može doći i do formiranja manjeg snežnog pokrivača, naročito u višim delovima grada, ali se on neće duže zadržavati, jer temperatura neće padati ispod 0°C.

Jutarnja temperatura u sredu biće od -2 do 4°C, maksimalna dnevna od 3°C na severu i severozapadu do 9°C na jugu Srbije.

U četvrtak jutarnja temperatura od 0 do 4°C, maksimalna dnevna od 2 do 6°C.

Inače, u Srbiji danas duva umeren jugoistočni vetar, koji je u košavskom području jak, na jugu Banata sa olujnim udarima višim od 80 km/h.

Jak vetar duvaće i tokom večeri i noći, a tokom srede još tokom jutra i prepodneva. Posle podne vetar će slabiti i biti u skretanju na jugozapadni.

Padavine mešovitog karaktera očekuju se i tokom četvrtka. Dakle, povremeno se očekuju kiša, susnežica i sneg.

sneg, Zlatibor
foto: RINA

Na području Srbije tokom srede i četvrtka u većini predela očekuje se od 10 do 20 milimetara padavina po kvadratnom metru. U obliku snega u nižim predelima gde ga bude bilo očekuje se oko 5 centimetara snega, a u brdsko-planinskim od 5 do 15 centimetara.

Prema vremenskoj prognozi od petka se očekuje stabilizacija vremena. U petak i tokom vikenda biće suvo, ujutro ponegde uz maglu i slab mraz. Maksimalna temperatura u petak biće od 4 do 8°C, a za vikend od 5 do 10°C.

Blagi porast temperatura očekuje se i sledeće sedmice i one bi bile oko 10°C.

Ako izuzmemo manje zahlađenje sa padavinama u naredna dva dana, prema trenutnim prognozama značajnije zahlađenje i pravi zimski scenario ne očekuje se u narednih desetak dana.

Prosečna maksimalna temperatura za ovaj deo decembra je od 5 do 9°C. Nakon što su danas temperature bile oko prosečnih, od srede do petka biće malo ispod proseka, za vikend oko, a sledeće sedmice malo iznad proseka. Ipak, značajnije temperaturne oscilacije poput onih u prethodnom periodu, ne očekuju se u nastavku decembra.

Kurir.rs/Telegraf

Bonus video:

02:34

OVE ZIME OČEKUJTE MNOGO SNEGA! Meteorolog otkrio kakva vremenska prognoza nas čeka od novembra: PADAVINA ĆE BITI NA PRETEK

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track