OTKRIVENO ČIJE GENE SRBI IMAJU NAJVIŠE U SEBI! Prvo sveobuhvatno genetičko istraživanje naučno dokazalo poreklo balkanskih naroda!
Foto: Shutterstock

činjenice iz dnk

OTKRIVENO ČIJE GENE SRBI IMAJU NAJVIŠE U SEBI! Prvo sveobuhvatno genetičko istraživanje naučno dokazalo poreklo balkanskih naroda!

Društvo -

Današnji Srbi imaju u proseku oko 50-60 odsto slovenskog porekla, a ostatak je genetika staro-balkanskog stanovništva pomešanog sa doseljenicima iz Anadolije, iz urbanih centara poput Konstantinopolja i Efesa.

Ovo su rezultati petogodišnjeg istraživanja porekla Srba i ostalih balkanskih naroda koji su juče, pod nazivom "Genomska istorija Balkana od rimske granice do slovenskih migracija", objavljeni u prestižnom svetskom naučnom časopisu "Cell".

Srbija, folklor
foto: Shutterstock

Koristeći najnovije genomske tehnologije, istražujući staru DNK na Balkanu, tim istraživača iz Srbije, Španije i SAD, pokazao je kontinuitet gena današnjeg srpskog i staro-balkanskog stanovništva još od bronzanog doba.

Istraživanje koje "Novosti" objavljuju prve posle svetske "premijere", inicirali su istraživači Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu: prof. Miodrag Grbić, prof. Željko Tomanović, dopisni član SANU, i prof. Dušan Keckarević, kao i Arheološkog instituta: dr Ilija Mikić, dr Miomir Korać, dr Snežana Golubović sa saradnicima, a u saradnji sa Univerzitetom u Barseloni i Harvardom. Uz analizu drevne DNK na više od 30 lokaliteta, istraživanje daje presek genetičkih promena populacije i migracija na Balkanu kroz više od dva milenijuma.

Najviše uzoraka iz Viminacijuma

Određena je DNK sekvenca više od 140 skeleta iz perioda od 1. do 10. veka iz Srbije (Viminacijum, Timacum Minus - Kuline kod Knjaževca, Mediana...), Hrvatske (Zadar, Sisak, Osijek), Severne Makedonije, Bugarske, Rumunije, Albanije i Grčke. Prvi put su sekvencirani i genomi modernog srpskog stanovništva.

- Potvrđeno je da je bilo masovnih slovenskih migracija u 6. i 7. veku, koje su ostavile dubok genetički trag kod svih naroda Balkana - kaže prof. Grbić i dodaje:

- Oko 50-60 odsto slovenske genetike imaju i Hrvati, Rumuni i Bugari. Idući ka Grčkoj taj procenat opada na svega četiri do 20 odsto na grčkim ostrvima.

Prema rečima prof. Keckarevića, različiti jezici, religija i kultura ukazuju na demografske i kulturne procese tokom milenijuma istorije, iako su genetički veoma bliski. Analiza današnjeg genoma pokazuje najveću genetičku bliskost Srba, Hrvata i Rumuna.

Viminacijum
foto: Milana Petković

- Najviše uzoraka je analizirano iz Viminacijuma - kaže dr Mikić i dodaje:

- Nedaleko od mauzoleja je pronađen grob muškarca od 19 godina poreklom iz današnjeg Severnog Sudana, najverovatnije rimskog vojnika. Ovo je prvi dokazani slučaj migracija iz podsaharske Afrike u Rimskom carstvu. DNK analizom potvrđeno je prisustvo još jedne osobe poreklom iz severne Afrike.

Iz Srbije 18 imperatora

Dr Korać ističe da je to još jedan dokaz velike heterogenosti stanovništva Viminacijuma. Tako je, dodaje dr Golubović, kosmopolitski način života potvrđen i van samog Rima. Naši stručnjaci navode da je među važnijim rezultatima istraživanja i slučaj žene poreklom iz istočne Evrope, a živela je u Viminacijumu u 2. veku. To je za sada najraniji trag prisustva ljudi iz tog dela Evrope na našim prostorima.

ISKLJUČIVO NAUČNE ČINjENICE

Razgraničenje činjenica od interpretacija

Ovo su prva ozbiljna i sveobuhvatna genetička istraživanja koja se bave našim poreklom i zasnovana su isključivo na naučnim, genetičkim činjenicama, i daće doprinos razgraničenju između istorijskih činjenica i brojnih interpretacija i pseudonaučnih diskusija. Želeli smo da na genetičkom nivou, otkrijemo bar deo naše drevne istorije i porekla - kaže prof. Željko Tomanović sa Biološkog fakulteta i dopisni član SANU.

- Zanimljivo je da među analiziranim skeletima sa Balkana, uključujući i vojnike, gotovo da nema onih sa Apenina. To ukazuje na značajnu integrisanost lokalnog balkanskog stanovništva u Rimsko carstvo - ističu profesori Grbić i Keckarević i dodaju:

- Analiza skeleta pokazuje da su imali dominantnu starosedelačku EV-13 Y haplogrupu. Imajući ovo u vidu i to da je 18 Rimskih imperatora rođeno na teritoriji današnje Srbije, te da su oni pripadali lokalnom stanovništvu, jasan je kontinuitet genetičke veze sa našom modernom populacijom.

Navedeni rezultati, takođe, sugerišu i jednu istorijsku činjenicu, koja do sada u nedostatku genetičkih istraživanja nije mogla biti potvrđena: da je ovdašnja populacija kroz Rimsko carstvo dala i veliki doprinos evropskoj istoriji.

Kurir.rs/ Novosti

Bonus video:

02:51

NEVEROVATNA PRIČA: TURČIN GODINA POKUŠAVA DA DOKAŽE DA JE POREKLOM SRBIN! Za Kurir TV se oglasilo udruženje Poreklo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track