DA LI VI ZNATE DA URADITE ZADATKE KOJI SU MUČILI SRPSKE ĐAKE NA PISA TESTU: Ovde možete testirati sebe, probajte da rešite onlajn
Foto: Printscreen, Shutterstock, Ilustracija

proverite znanje

DA LI VI ZNATE DA URADITE ZADATKE KOJI SU MUČILI SRPSKE ĐAKE NA PISA TESTU: Ovde možete testirati sebe, probajte da rešite onlajn

Društvo -

Prošle nedelje objavljeni su podaci PISA istraživanja koji su pokazali rezultate oko 690.000 učenika iz 81 zemlje. Matematika je u poslednjem ciklusu 2022. godine bila glavni domen ispitivanja učeničkih postignuća, a đaci iz Srbije zauzeli su 42. mesto u ovoj oblasti.

Na sajtu OECD-a objavljeni su primeri zadataka iz matematičke pismenosti iz probnog i glavnog testiranja.

Jedan od zadataka glasi ovako pod naslovom "poeni" postavljen je ovako.

PISA test iz matematike
foto: Printscreen pisa2022-questions

Košarkaški tim je osvojio prvenstvo, pobedili su svakoj utakmici ove sezone, pobeđivali sa prosečnom koš-razlikom od 19 poena.

Uzimajući u obzir prosečnu koš-razliku za celu sezonu, da li je moguće da ovaj tim, u stvari, nikad nije dobio neku utakmicu sa 19 poena razlike?

Potrebno je da učenici odgovore sa "da" ili "ne" i da obrazlože svoj odgovor.

Ovo su ostali zadaci iz matematike koji su bili pred učenicima, otvorite link i rešite onlajn.

Kupovina automobila

Prodaja DVD-ja

Kamion za selidbu

Sunčev sistem

Slika trouglova

Poeni

Kolo sreće

Površina pod šumom

PISA je program međunarodne evaluacije obrazovnih postignuća koji realizuje OECD sa partnerima. Program sistematski prati nivo funkcionalne pismenosti koji dostižu petnaestogodišnji učenici u oblasti matematike, prirodnih nauka i razumevanja pročitanog. Iz Srbije, učestvovalo je 6.413 učenika iz 183 škole.

Osnovni cilj je da se ispita u kojoj su meri mladi osposobljeni da razumeju i koriste date informacije prilikom rešavanja relevantnih problema iz svakodnevnog života.

PISA test se sprovodi od 2000. godine u trogodišnjim ciklusima. Srbija je prvi put učestvovala u PISA istraživanju 2003. godine i do sada je to činila pet puta.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track