PRVO SAM OSETILA BOL U GRUDIMA, PA VRTOGLAVICU Penzionerki iz Trstenika pozlilo, nije bilo nikog da pomogne! Spasao je OVAJ uređaj
Foto: Kurir Televizija

KURIR TV

PRVO SAM OSETILA BOL U GRUDIMA, PA VRTOGLAVICU Penzionerki iz Trstenika pozlilo, nije bilo nikog da pomogne! Spasao je OVAJ uređaj

Društvo -

82-godišnjakinja Senka Apostolović živi sa mužem u selu Medveđaku u Trsteniku. Srčani je bolesnik i u trenutku kada je osetila grčeve, bila je sama.

Panik taster, kako kaže, spasao joj je život:

PANIK
foto: Kurir Televizija

- Bila sam u Trsteniku, vratili smo se, bili smo nas dvoje. Vratili smo se, sve je bilo lijepo. Nije bilo ništa, nisam ništa osetila. Jer znate da je ona vrućina bila jaka. I onda me je zabolelo u grudima jako, vrtelo mi se u glavi i aritmija. Eto, to je bilo.

Kada se Panik taster aktivira u najkraćem roku stiže pomoć i to najpre Gerontodomaćica, koja je na raspolaganju 24 sata dnevno za ovakve hitne slučajeve.

PANIK
foto: Kurir Televizija

- Osobi kojoj nije dobro, kada pritisne Panik taster, uglavnom se to u Kruševcu javi. Panik taster Kruševac zove Gerontodomaćicu, mene, ja dalje stupam u kontakt. Zovem korisnika, odem do korisnika, vidim kakva je pomoć, šta je potrebno, kakva je pomoć potrebna da se pruži. Ako je neka veća pomoć potrebna, onda zovem hitnu, da hitna dođe, da odradi dalje šta i kako procedura je takva - rekla je Milanka Rašković, gerontodomaćica.

Apostolovići žive sami, u okolini nema nikoga ko bi mogao da im u hitnim situacijama pomogne. Gerontodomaćica ih posećuje dva puta nedeljno, doživljavaju je kao člana porodice, ali kada ona nije tu, Panik taster je ono što im uliva sigurnost.

02:19

PRVO SAM OSETILA BOL U GRUDIMA, PA VRTOGLAVICU Penzionerki iz Trstenika pozlilo, nije bilo nikog da pomogne! Spasao je OVAJ uređaj

- Znači puno ovako iz psihičkih razloga. Možda se desi da je sama ona. Mnogo znači to kada imate mogućnost da se nekom javite koji može hitno da vam uskoči, da vam pomogne i tako - kaže jedan od korisnika panik tastera i Senkin suprug Bogomir Apostolović

Panik taster kod najstarijih i ugroženih prvi put je u primeni na području Srbije, u Trsteniku, Brusu i Prijepolju. Kao pilot projekat, zahvaljujući angažovanju Udruženja Ženska Inicijativa iz Trstenika i Evrokontakt iz Kruševca, cilj je da zaživi i u drugim krajevima Srbije.

Kurir.rs/M.V.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

03:55

AUU KAKAV PREOKRET! Penzioner gubio tokom celog kviza, pa na kraju POBEDIO STUDENTA ZA 3 BODA! Najprostije pitanje rešilo sve!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track