POTRESNO SVEDOČENJE SRBINA NA SUĐENJU HAŠIMU TAČIJU: OVK me otela i zlostavljala u julu 1998. godine kod Suve Reke
Foto: Printscreen

hag

POTRESNO SVEDOČENJE SRBINA NA SUĐENJU HAŠIMU TAČIJU: OVK me otela i zlostavljala u julu 1998. godine kod Suve Reke

Politika -

U nastavku haškog procesa bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju, optuženom za ratne zločine na KiM i u Albaniji 1998-99. godine, svedok optužbe Dejan Jeftić opisao je kako su ga u leto 1998. godine, oteli i zlostavljali pripadnici OVK u okolini Suve Reke. Svedok Jeftić izjavio je da su ga, zajedno s njegovim rođacima Krstom Jeftićem i Stankom Stankovićem, vojnici OVK u crnim uniformama oteli 4. jula 1998. godine na putu ka selu Movljane, u kojem je živeo, prenosi Beta.

Jeftić, koji je tada imao 19 godina, otmičare je identifikovao kao Šukrija Gašija i Sokolja Kabašija, koje je, kako je rekao, poznavao od detinjstva.

- Pitao sam Gašija šta se događa, a on je rekao da nije kompetentan i da će komandant odlučiti da li će nas zadržati ili pustiti - rekao je.

U improvizovanom bunkeru u obližnjem selu Budakovo, trojicu vezanih Srba sa povezima preko očiju, vojnici OVK su, po rečima svedoka, "udarali lancima i puškama" i ispitivali ih o rasporedu srpskih snaga u okolini.

- Jedan vojnik mi je rekao da mi je otac ubijen i da će me pustiti na sahranu - kazao je svedok.

Za Gašija i Kabašija, Jeftić je kazao da su dobro znali da ni on, ni njegovi rođaci nisu bili pripadnici ni policije niti vojske.

- Svi seljani su znali šta ko radi. Nije bilo tajni, istog trenutka se znalo ko radi za vojsku i policiju...Mi nismo imali nikakve veze, ni obaveze prema vojsci i policiji - rekao je Jeftić.

Istog dana, vojnici OVK su trojicu Srba prebacili u podrum jedne dva kilometra udaljene kuće, gde su ih ponovo pretukli.

Jeftić je kazao da su u podrumu već bila pritvorena dvojica Albanca koje je OVK optužila da su "izdajnici".

Svedok je opisao i da je čuo kako su brat Šukrija Gašija i Jetiš Kabaši, seoski učitelji, "molili vojnike OVK da nas puste".

- Stražari su im rekli da se što pre vrate odakle su došli, da i oni ne bi s nama završili - rekao je Jeftić.

Idućeg dana, 5. jula 1998, OVK je oslobodila Jeftića i njegove rođake.

Lekar je zatim ustanovio da je svedoku polomljeno šest rebara. Krsti Jeftiću bila je razbijena glava, a Stanko Stanković zadobio je posekotine po leđima.

Na pitanje tužioca da li su im vojnici OVK rekli zašto su ih pritvorili, Jeftić je odgovorio odrečno.

- Niko nam nije objasnio zbog kog krivičnog dela su nas zatvorili. Nisu nam dali nikakav papir. Samo su nas pustili i rekli da se ne okrećemo i da će nas ubiti ako se okrenemo - rekao je svedok.

Jeftića, u nastavku procesa pred sudom čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova, unakrsno ispituju branioci optuženih.

Zajedno sa Tačijem, optuženi su i tadašnji članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Jakup Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva.

Optužnica njih tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Optuženi su uhapšeni na KiM u novembru 2020. godine i od tada su u pritvoru Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

Kurir.rs/Beta

Bonus video:

01:50

KAD OVK UTIČE NA SVEDOKE, TO JE OBIČNO FIZIČKA ELIMINACIJA Advokat Karličić otkrio na šta se odnose nove odluke Haškog tribunala

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja