SVAKI DRUGI ĐAK U SRBIJI SE KOCKA: Počinju uz roditelje, najmlađi zavisnik ima 12 godina, igra rulet s ocem! Ovako se finansiraju
Foto: Profimedia

ALARMANTNO ISTRAŽIVANJE

SVAKI DRUGI ĐAK U SRBIJI SE KOCKA: Počinju uz roditelje, najmlađi zavisnik ima 12 godina, igra rulet s ocem! Ovako se finansiraju

Društvo -

Istraživanje koje je bilo sprovedeno u tri osnovne i tri srednje škole u uzrastu od 11 do 20 godina na području Novog Sada pokazalo je da najmlađi kockarski zavisnik ima samo 12 godina.

učionica
foto: Shutterstock

U istraživanju je učestvovala psihološkinja Jasmina Leković iz Centra "Život nije igra". Ona kaže da deca počinju da se kockaju veoma rano. Jedan deo uveden je od strane roditelja koji igraju na igre na sreću za 100, 200 dinara, ostali od društva i okoline kojima žele da pripadaju pa tako nesvesno ulaze u svet kockanja.

- Od 790 ispitanika, skoro polovina igra neku igru na sreću, od toga su 6% su zavisnici od kockanja koji nisu registrovani. Najmlađi zavisnik ima 12 godina, igra rulet sa ocem, počeo je kada je imao manje od 10 godina da igra aparate. Njemu je interesantnija kladionica od škole - upozorava psihološkinja.

Jasmina Leković
Jasmina Lekovićfoto: PrintscreenRTV

Naglašava da su kladionice postale popularna mesta za zabavu, razonodu, igru i laku zaradu i prekraćivanje vremena. Najčešće u njih odlaze u grupama sa svojim vršnjacima, kasnije samostalno kad već uđu u problem.

- Desi se da dobiju neki novac i tad osete tu euforiju dobitka i to ih povuče da nastave dalje da igraju. Oni imaju previše slobodnog vremena, ne znaju kako da ga potroše i prekrate dosadu, a to im je lako i dostupno pošto su brojne kladionice blizu škola - napominje Leković.

kladionica, kockarnica, slot aparati
foto: Shutterstock

Novac od užine je predstavlja prvi ulog koji oni vremenom kreću da podižu jer pokušavaju na sve načine da se povrate.

- Svaki treći troši novac od užine u pokušaju da umnoži. Gubitkom tog novca neki od njih krenu da uzimaju novac iz kuće ili pozajmljuju od drugih. Tad već ne mogu da ograniče vreme provedeno u kladionici. Kad primete da ne mogu više da kontrolišu trošenje novca potrebno je da se obrate roditeljima koji će ih odvesti da potraže stručnu pomoć, psihologa ili psihijatra - kaže Leković.

Da je kockanje opasno za celu porodicu potvđuje i savetnica u psihoterapiji Slađana Radović.

Slađana Radović
Slađana Radovićfoto: PrintscreenRTV

- Kockanje jednog člana može da uništi jednu porodicu i što duže traje duže se i teže se i leči. Što hitnije, što brže i što pre treba da potraže stručnu pomoć. Roditelji ne mogu da pomognu, mogu samo da ih odvedu u specijalizovanu ustanovu - kaže Radović.

Srbija se po broju kockarnica po glavi stanovnika nalazi na visokom drugom mestu u Evropi, to su podaci svetske zdravstvene organizacije.

Kurir.rs/RTV/ Preneo: D.B.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja