"PRIMLJENA KAO HITAN SLUČAJ" Lekari iz Višegradske otkrivaju kako su devojci izvadili tumor od 25 kg - "NAPRAVILI SMO OGROMAN REZ"
Foto: Printscreen/RTS, Printscreen/TV Pink

"PRIMLJENA KAO HITAN SLUČAJ" Lekari iz Višegradske otkrivaju kako su devojci izvadili tumor od 25 kg - "NAPRAVILI SMO OGROMAN REZ"

Društvo -

Tim lekara Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC u Višegradskoj operisao je 22-godišnju devojku koja je u trenutku prijema imala jake bolove i bila u kritičnom stanju. Tumor od 25 kilograma koji je rastao u predelu jajnika pritiskao je i druge organe i pravio tešku upalu u trbušnoj duplji.

Koliko je ovaj slučaj bio specifičan, za anesteziologa ali i za ekipu koja je poperisala devojku:

- Ta pacijentkinja je primljena kao hitan slučaj, veoma teškog opšteg stanja, radi se o pacijentkinji koja je primljena sa velikom tumorskom masom koja je zahvatala celu trbušnu duplju i malu karlicu i vršila pritisak na okolne organe. Takođe moram da kažem da je pacijentkinja primljena sa znacima sepse, njeni svi vitalni organi su bili jako ugroženi, imala je visoku temperaturu, ubrzan srčani rad, teško je disala, imala je viskoke parametre infekcije- rekla je u Novom jutru dr Žana Ivković, ansteziolog.

Zana Ivković, tumor
foto: Printscreen/TV Pink

Koliko je teško održavati vitalne parametre kod pacijentkinje koja je vitalno ugrožena:

- Moram da naglasim da je pacijentkinja bila izuzetno mlada, osim toga bila je izuzetno gojazna, što predstavlja dodatni komorbiditet što je veoma važno za nas, a takođe devet dana unazad ona je imala simptomatsku kovid infekciju koja je dodatni faktor rizika - rekla je dr Ivković.

tumor, Klinika za ginekologiju i akušerstvo
foto: screenshot RTS

- Takva pacijentkinja koja ima ugrožene sve vitalne organe, gde mi nemamo mnogo prostora da bi je adekvatno spremili, moramo da izvršimo inicijalno uvid u opšte stanje, i u kratkom roku zahvaljujući našem timu uspeli smo da je uvedemo bezbedno u anesteziju - rekla dr Ivković.

Pacijentkinja se javno zahvalila timu koji joj je spasio život, a mora se istaći da ovo nije ni malo jednostavan zahvat:

- Mi predstavljamo vrh piramide i ako mi ne rešimo slučaj, on neće biti rešen. Kada su nas pozvale kolege iz Zdravstvenog centra da primimo pacijentkinju mi smo to prihvatili. Moram da kažem da je u ovoj operaciji učestvovao veliki tim lekara- rekao je prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC.

Aleksandar Stefanović
foto: Printscreen/TV Pink

- Mi koji se bavimo hirurgijom, ja konkretno 35 godina, uvek imamo taj strah od krvarenja, morate da pazite da ne zakačite neki krvni sud, ima tu veoma kritičnih stanja- rekao je dr Stefanović i dodao:

- Mi smo napravili kod ove pacijentkinje, koja je izuzetno gojazna, što je problem ne samo za anesteziologe, nego i hirurški problem, napravili smo ogroman rez, ali pošto je tumor bio sastavljen i od čvrstih delova i od tečnih delova, mi smo najpre morali da ispunktiramo 10 litara tečnosti pa tek onda da vadimo tumor - dodao je on.

Doktor kaže da mnogo vremena treba da naraste takav tumor i da je pacijentkinja izjavila da je osećala samo da postoji nešto "tvrdo".

- Puno vremena treba da naraste takav tumor. Krenula je sepsa, to bi se sigurno loše završilo. Naš hirurški rad je nju na svaki način spasao. Postoje tumori koji su granični, mi imamo Odeljenje onkofertiliteta i referentni smo centar za to. Kod pacijenata kome je ugrožena reproduktivna funkcija, možemo da sačuvamo reproduktivne organe - kaže dr Stevanović.

Tumor je prema rečima dr Stefanovića bio težak oko 25 kilograma i dugačak oko 70 centimetara u prečniku, pa predstavlja jedan od većih tumora sa kojim su se susreli. Prema rečima anesteziologa Žane Ivković, pacijentkinja je uspešno probuđena, i nastavlja da se oporavlja.

Kurir.rs/Pink

Bonus video:

01:26

FUDBALERKA I DEVOJKA KOJA JE POBEDILA TUMOR! Inspirativna poruka Jovane za sve roditelje: Ne pokazujte negativno razmišljanje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track