KUD "TALIJA" I DEČJI KULTURNI CENTAR BEOGRAD ORGANIZUJU AKCIJU: Besplatni časovi narodnih igara za decu koja žive sa dijabetesom!
Lepa akcija, Foto: Umetnički centar Talija

druženje sa vršnjacima

KUD "TALIJA" I DEČJI KULTURNI CENTAR BEOGRAD ORGANIZUJU AKCIJU: Besplatni časovi narodnih igara za decu koja žive sa dijabetesom!

Društvo -

Umetnički centar "Talija'', uz podršku Sekretarijata za kulturu Gradske uprave - Grada Beograda, Dijabetološkog saveza Srbije, Udruženja za borbu protiv dijabetesa Grada Beograda "Plavi krug'', Grupe roditelja dece obolele od dijabetesa tip 1 "Plavi kružić'' i Dečjeg kulturnog centra Beograd, organizuje besplatne časove narodnih igara za decu i mlade uzrasta od 5 do 13 godina koja žive sa dijabetesom tip 1!

Dijabetes tip 1 je bolest savremenog doba, koja je sve više vidljiva kod dece u ranom uzrastu, kako u svetu tako i u našoj zemlji. Zbog čestog merenja nivoa šećera u krvi, davanja insulina, posebnog režima ishrane i življenja, deca sa dijabetesom tip 1 vrlo često su izložena izrugivanju vršnjaka i nazivanju pogrdnim imenima. U takvim situacijama, ta deca se povlače u sebe i dodatno se izoluju.

Umetnički centar Talija
foto: Umetnički centar Talija

Uključivanje u rad ansambala narodnih igara, druženje sa vršnjacima i fizička aktivnost su prepoznati kao načini da se pomogne deci koja žive sa dijabetesom tip 1 da se osamostale i nauče da se nose sa izazovima koji su pred njima. Druženje sa vršnjacima iz čitavog sveta i razmena iskustava dece koja žive sa dijabetesom, koja imaju slična interesovanja izražavajući se kroz igru i muziku, doprinosi socijalizaciji dece sa dijabetesom kroz zajedničke probe, turneje i koncerte sa ansamblima narodnih igara, pevačkim grupama i narodnim orkestrima za decu i mlade.

Umetnički centar Talija
foto: Umetnički centar Talija

Pored socijalizacije, važan segment ove akcije jeste edukacija i savetovanje roditelja, vaspitača, nastavnika, učitelja i šire zajednice. Kroz lična iskustva, putem prezentacija i radionica, javnost će imati priliku da sazna kako prepoznati znakove hipoglikemije i hiperglikemije, što može biti od presudnog značaja u mnogobrojnim svakodnevnim situacijama, pa čak i spasiti nečiji život, potom kako na putovanjima i u različitim vremenskim zonama regulisati nivo šećera u krvi, kako postići osećaj sigurnosti pri osamostaljivanju i odvajanju dece od roditelja tokom turneja i dr.

Prvi okrugli sto u okviru projekta "Korak više, šećer niže'' na temu "Narodna igra za decu i mlade koji žive sa dijabetesom tip 1 - fizička aktivnost i socijalizacija" biće održan u nedelju, 17. decembra, u 10 časova, u Dečjem kulturnom centru Beograd. Na okruglom stolu prisustvovaće doktorka Marija Maćešić, endokrinolog sa Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma, doktorka (dr sci. med.) Tatjana Milenković, specijalista pedijatrije i endokrinologije, načelnik Odeljenja endokrinologije na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić", predstavnici Dijabetološkog saveza Srbije, Udruženja za borbu protiv dijabetesa grada Beograda "Plavi krug" i roditelji dece i mladih koji žive sa dijabetesom tip 1.

1 / 3 Foto: Umetnički centar Talija

Nakon okruglog stola biće organizovan i koncert Umetničkog centra "Talija“ sa početkom u 11 časova u Velikoj sali Dečjeg kulturnog centra Beograd na kome će učestvovati i deca i mladi koji žive sa dijabetesom tip 1.

Kurir.rs

Bonus video:

02:50

Dijabetes: Borba sa opakim bolestima prevencija i prepoznavanje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track