PRAVA ISTINA O PRVOJ BEBI ROĐENOJ U SRBIJI OD DONIRANE JAJNE ĆELIJE! Klinički embriolog Ana Jeremić: Devojčica je OVAKO ZAČETA!
Foto: Marina Lopičić, Privatna Arhiva, Shutterstock

kurir otkriva

PRAVA ISTINA O PRVOJ BEBI ROĐENOJ U SRBIJI OD DONIRANE JAJNE ĆELIJE! Klinički embriolog Ana Jeremić: Devojčica je OVAKO ZAČETA!

Društvo -

Prva beba rođena u Srbiji zahvaljujući donaciji reproduktivnog materijala, koja je na svet došla pre nekoliko dana u GAK "Narodni front", je devojčica, a rodila ju je žena koja ima 37 godina, kaže za Kurir klinički embriolog dr Ana Jeremić, specijalista ćelijske biologije i histologije, šef Kabineta za embriologiju GAK "Narodni front":

- Ta žena ranije nije ni pokušavala vantelesne oplodnje jer je jedina mogućnost da se ostvari kao majka bila donacija jajnih ćelija. I ovo nije sve, zamrzli smo embrione i ona će moći opet da rađa.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Nikada do sada, ističe dr Jeremić, ova žena nije bila na vantelesnoj oplodnju, samo je jednom pokušana inseminacija.

- Od početka je bila kandidat za postupak vantelesne oplodnje sa doniranim jaknim ćelijama zbog nemogućnosti da sa svojim reproduktivnim materijalom dođe do bebe. Čekala je da u Srbiju stignu doniranje jajne ćelije i počnu postupci oplodnje doniranim reproduktivnim materijalom - naglašava dr Jeremić i dodaje:

- Za donaciju jajnih ćelija prijavila se u decembru prošle godine preko E-uprave, stručnu i fondovsku komisiju prošla je oko Nove godine. Odabir donora rađen je u januaru ove godine, a za nju je materijal stigao u februaru. To je bila naša druga porudžbina, dopremljena je iz španske banke. Proces je rađen, zajedno sa embeiotransferom, u martu. Uspeo je iz prvog pokušaja i početkom aprila doznajemo da je trudna.

Ana Jeremić
Ana Jeremićfoto: Privatna Arhiva, Shutterstock

Trudnoća je, navodi dr Jeremić, bila uredna i knjiška, žena se porodila u terminu, pre nekoliko dana u GAK "Narodni front".

- Rodila je zdravu devojčicu. I majka i beba su dobro - kaže dr Jeremić.

I što je još važno i posebno lepo u ovoj priči, par će moći da ima još dece!

- Zamrzli smo još embriona i taj par čekamo da, kada budu želeli, dođu za proces kako bi žena ostvarila i drugu trudnoću i rodila drugu bebu. Sve troškove tog procesa, kao i sve troškove procesa kojim je rođena ova prva beba uz pomoć doniranog reproduktivnog materijala, snosiće Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO), odnosno država. A to podrazumeva kompletan proces počev od čuvanja embriona, kasnije odmrzavanje i krioembriotranafer - objašnjava dr Jeremić i ističe:

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

- Ovo je istorijski momenat za Srbiju i velika stvar za sve parove i žene kojima je jedino rešenje za roditeljstvo donacija jajnih ćelija ili spermatozoida. RFZO plaća ženama bez partnera, koje imaju do 45 godina, a nemaju svoje dete i bračnim i vanbračnim partnerima koji sa svojim reproduktivnim materijalom ne mogu da dobiju dete kompletan proces oplodnje doniranim reproduktivnim materijalom, uključujući i sam materijal.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir/Jelena S. Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track